“Kaizen”, eller ständig förbättring för Amas

Publicerad 21/12, 2015 kl. 15:02

Ledorden för Amas Svenska AB i Enköping är skapa det bästa förhållandet och lösningen för kunden och har alltid varit. Med en av världens största hydraulhammarmärke, FRD från Furukawa, i produktportföljen tänker man fortsätta att vara ledande på tunga hammare i Sverige.

En av de första kontakterna med den svenska rivningsbranschen som tidningen Professionell Demolering fick när tidningen startade 1995 var med leverantören Amas Svenska AB. Det första mötet med Ulf Dolfei och Magnus Uppsten på Amas Svenska AB var på den tämligen leriga EMSA-mässan som arrangerades på Arlanda av branschföreningen Maskinleverantörerna 1995. Det har hänt mycket med Amas sedan dess.

 

 

 

En uppskattad hydraulhammare

Amas Svenska AB grundades 1987 och ägdes av norska företaget Ankerløkken Maskin AS samt Ulf Dolfei. Det var genom Ankerløkken och Amas som FRD eller Furukawa, som bolaget heter, introducerades på den svenska marknaden under 1980-talet. “Vi har haft en fantastisk utveckling av FRD-hammarna sedan de introducerades. Orsakerna är flera. Det är en utomordentligt bra produkt med hög kapacitet och väldigt få problem och sedan har vi marknadsfört dem kraftfullt och varit och är alltid tillgängliga för kunderna”, säger Ulf Dolfei när PD träffar honom och hans kollegor på kontoret på Kvartsgatan 8 i Enköping.

Ulf berättar att de största kundgrupperna på FRD-hammare i Sverige är rivningsbranschen och stenbrotten. ”Enligt den officiella statistiken från Maskinleverantörerna säljs det mest medeltunga och tunga hammare av märket FRD i landet. Som tvåa ligger märket SMC”, säger Ulf. Han uppskattar att man har mellan 45 till 50 procents marknadsandel på stora tunga hammare. Det faktum att Amas gör så bra ifrån sig i försäljningen av FRD applåderas naturligtvis i Japan där hammarna tillverkas. Att lyckas som ett japanskt varumärke i denna omfattning i Atlas Copco och Rammer-land är naturligtvis uppseendeväckande. “Vi får ett mycket bra stöd från Furukawa i Japan och vi har täta kontakter och där borta hoppas man naturligtvis att vi ska öka våra marknadsandelar ytterligare vilket också är något som vi jobbar på”, säger Magnus Uppsten.

Man ser framförallt möjlighet att öka på små hammare, de övriga hydrauliska demoleringsverktygen och också inom borrigsortimentet. Amas har tidigare inte sålt FRDs borrigsortiment utan det är helt nytt för i år och något man kommer att öka satsningen på under nästa år och framgent. Fler orsaker till FRDs framgång är det är välbeprövat och har mycket hög kvalitet. Tillverknings- och kvalitetssäkringsrutinerna är rigorösa i Japan och man har en tillverkningshistoria sedan närmare 70 år tillbaka. En annan fördel som man lyfter fram är Amas egen erfarenhet och kunnande. Man har sålt FRDs hammare sedan 1980-talet och byggt upp mycket kunskap och en nära relation till sina kunder. “Jag tror att vår tillgänglighet har stor betydelse. Våra kunder kan i princip ringa oss vilken tid på dygnet som helst och vi är snabbt på plats med hjälp och stöd med välutrustade servicebilar. Eller så tar vi in hammarna i vår egen serviceverkstad. Jobbet är mera en livsstil för oss än ett jobb”, säger Ulf. Förutom den egna serviceverkstaden i Enköping, där de mesta av jobben på hammarna utförs, har man även ett höglager med reservdelar och andra tillbehör. Rivningsfirmor och entreprenörer som jobbar i stenbrott är de största kunderna på FRD. Men Amas säljer dessutom en hel del direkt till de stora leverantörerna av bärarmaskiner såsom Volvo, Caterpillar, Hitachi med flera.

 

Stark produktportfölj

Fram till 2008 ångade marknaden för hammare på lite av sig själv. Mot slutet av 2008 tog allt tvärstopp för att många drog i nödbromsen så att säga. Marknaden gjorde tvärnit och mer eller mindre halverades. “För oss och många andra blev det tufft men även om vi slog av lite på takten så fortsatte vi att satsa framåt och det tror jag haft betydelse för att vi nått den position där vi är idag. Vi satte i system att fortsätta vara synliga och förbättra oss och utvecklas inom alla delar inom bolaget. Något som vi brukar kalla att vi behöll vår “kaizen”, som är ett japanskt uttryck för att sträva efter kontinuerlig förbättring och aldrig slå sig till ro vad gäller det”, säger Ulf.

Produkterna från Furukawa står idag för mellan 40 till 50 procent av omsättningen och då är det FRDs hydraulhammare som dominerar. Man säljer en del andra demoleringsverktyg från FRD också som betongsaxar, pulveriserare, skrotsaxar med mera och nästa år hoppas man sälja upp till tre borriggar. Men sedan fyra år tillbaka säljer man även italienska tillverkaren VTNs sortiment av hydrauliska demoleringsverktyg. Sedan mer än 10 år tillbaka säljer man också Simex olika typer av hydrauliska fräsar. VTN och Simex tillsammans motsvarar omkring 25 till 30 procent av omsättningen i bolaget. Återstående cirka 20 procent avser finska Dynasets olika typer av dammbekämpningssystem, magneter med mera. Dessutom säljer man OilQuicks snabbfästessystem och vattenkanoner från Duztech.

VTNs demoleringsverktyg har sålts i Sverige sedan ganska lång tid tillbaka. Under en period var det ganska många olika företag som köpte direkt från tillverkaren och sålde på den svenska marknaden. En situation som ibland skapade en del problem. Idag är Amas generalagent för VTN i Sverige men det är fortsatt flera andra distributörer av VTNs produkter men med Amas som generalagent.

“VTN har under de senaste åren designat om och förbättrat sina verktyg helt och hållet. Man har dessutom satsat mer på att utöka sitt sortiment för just rivning och återvinning. Förr låg fokus mera på skopor och andra verktyg”, säger Magnus.

Simex olika typer av fräsar är produkter som används av rivningsentreprenörer men kanske främst av maskinentreprenörer och anläggningsföretag men köps även in av uthyrningsfirmor. Ett vanligt användningsområde är när man behöver fräsa bort oljeskadad asfalt eller betong innan man kan riva hela konstruktionen. Man har också ett stort antal fräsverktyg som monteras på grävmaskinsbommen för fräsning av exempelvis rännor för fiberkabel. I Simex sortiment ingår även dubbla roterande fräshuvuden, hjulfräsar med mera som blir allt vanligare i rivningssammanhang. De så kallade hjulfräsarna lanserades på Intermat i år. Försäljningen av Simex produkter i Sverige har gått bra. Förra året utsågs man till bästa återförsäljaren i norra Europa. Och i år, 2015, tog man hem titeln som bästa återförsäljare i hela Europa.

De produkter från Dynaset som Amas säljer mest av i Sverige är bommonterade sprinklersystem för dammbekämpning vid exempelvis rivningsarbeten. Att bekämpa dammet direkt från bommen är det mest effektiva och används framförallt vid höjdrivningsarbeten då en vattenkanon ofta inte når fram. Dynaset hydraulmagneter är också en populär produkt i rivnings- och skrotsammanhang bland annat. Det unika med Dynaset är att man lyckats omvandla hydraulik till ström vilket gör tillverkaren produkter mycket användningsbara i bygg- och anläggningssammanhang där hydraulik är dominerande. Men en produkt som alltmer används är vattenkanoner i olika storlekar och räckvidd. Idag finns en svensk tillverkare som lyckats riktigt bra med sitt sortiment vilken är Duztech från Östersund och som säljs av Amas.

 

En uppsjö av modeller

Amas säljer idag hela FRDs sortiment vilket består av 13 modeller av hydraulhammare från 69 kg till 7 ton. Efter mässan Bauma kommer det att vara 15 modeller då man kommer att lansera två nya hammare på mässan.

Av VTNs sortiment säljer Amas i princip allt utom företagets skop-program. Det handlar om 9 olika modeller av riv- och sorteringsskopor, 15 olika typer av pulveriserare, två serier av multiverktyg med utbytbara redskap för bärare mellan 21 och 35 ton. Den ena serien tar verktygsbytet omkring 30 minuter medan den andra, CK-serien, bara tar någon minut. Vidare säljer man mycket av VTNs serie av betongsaxar som består av 13 modeller för bärare mellan 1,5 till 130 ton. Man säljer 5 modeller av roterande sorteringsskopor, 13 modeller av stålsaxar i vikter mellan 450 kg till 20 ton. Alla så kallade 1000-modeller är helt nya inklusive en ny rälsklipp kallad RP. Dessutom har VTN en serie krosskopor som man har gemensamt patent om tillsammans med tillverkaren MB Crusher.

Simex sortiment består av ungefär 60 modeller varav ett tiotal är de modeller man säljer mest av. Simex fräsar kan inte bara monteras på grävmaskinsbommen utan i princip alla typer av bärare som kompaktlastare, rivningsrobotar, hjullastare med mera. Fräsar för att skapa spår för fibernedläggning ökar i popularitet och man klarar idag att fräsa ner till 450 mm.

Av Dynaset produkter är det främst hydraulmagneterna man säljer till rivnings- och skrotbranschen.  Det finns fyra modeller i vikter från 350 kg till 3 ton. Vad gäller Duztech sortiment av vattenkanoner säljer Amas hela sortimentet från den minsta Moscito på 0,5l/min till den största på 100l/min.

 

Nu vänder det

Vad gäller marknaden berättar Magnus att den svenska rivningsbranschen har upplevts rent generellt att gått lite grann på tomgång under en längre tid. Många större bygg- och rivningsprojekt har lagts på is och skjutits på framtiden. Under senaste året har det dock pratats en del om uppgång men den har inte riktigt infunnit sig. Det finns projekt att räkna på men långt ifrån tillfredställande. Resultatet har blivit en hel del konkurser bland firmorna som jobbar med rivning. Men det är dock ganska ojämnt jobbmässigt mellan de olika entreprenörerna. En del har gott om jobb och andra mindre gott. Men Amas har en ganska stabil kundkrets och tycker ändå att marknaden är förhållandevis bra. Nyförsäljningen för Amas har kanske inte kommit upp i den nivå man önskat men man har lyckats kompensera det med en bra begagnatförsäljning, berättar Magnus. “Men nu märker vi faktiskt att det börjar lossna så sakteliga och vi kommer att kunna öka under nästa år. På VTN-sortimentet, som är ganska nytt för oss, har vi som mål att dubbla omsättningen på en eller två år framåt”, säger Magnus. Trots en viss tröghet i branschen sedan marknaden vände ner 2008 har Amas lyckats leverera en ganska bra försäljningsutveckling. Man har legat mellan 10 och 15 procent i ökning av omsättning per år och hamnade 2014 på en omsättning cirka 33,3 Mkr.

www.amas.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×