Vattenbilningsspecialen: Nu vänder det uppåt efter ett mellanår

Publicerad 9/4, 2024 kl. 09:28

Nytt år och nya utmaningar för den svenska vattenbilningsindustrin. Som bekant publicerar vi vårt årliga tema om vattenbilning i årets första utgåva av Professionell Demolering och har gjort så sedan 1995 då tidningen startades. 2023 upplevdes som ett lite lugnare år men så här långt ser 2024 ganska bra ut.

Som lite kuriosa kan nämnas att tre svenska tillverkare har haft stor betydelse för att tidningen Professionell Demolering överhuvud taget skulle bli till. Tillverkaren av vattenbilningsutrustning, Conjet, var det första företaget inom demoleringsbranschen som Professionell Demolerings grundare började jobba med och som ledde vidare till att tidningen startades. De andra två tillverkarna var Brokk och Dimas, numera Husqvarna Construction Products. På den vägen är det.

 

Tillverkarna kommer från Sverige

Men låt oss nu se vad som händer på den svenska vattenbilningsmarknaden just nu. Låt oss börja med tillverkarna. Vattenbilningstekniken är som bekant en fullständigt svensk uppfinning som började med Conjet och Aquajet Systems för ett antal decennium sedan. Conjet ägdes av Atlas Copco och köptes ut av ledningen i bolaget 1990. Aquajet Systems var familjeägt länge. Idag ägs Conjet av Gulfstream Nordic Holding AB och Aquajet Systems av Brokk.

 

Johan Lindh tillträdde VD-posten på Conjet 2023

Inom Conjet har det hänt en hel del både med produkterna och organisationen under de senaste åren. Flera nya ansikten har tillkommit och några av de gamla försvunnit. Man jobbar globalt men under de senaste åren har man fokuserat starkt på den amerikanska marknaden. Man har bland annat öppnat ett dotterbolag i Charlotte sedan några år tillbaka.

Relativt ny på VD-posten är Johan Lindh och för en tid sedan fick tidningen möjlighet att ställa några frågor till honom.

Johan har jobbat både inom stora och små företagssammanhang bland annat under 10 år för Volvo Lastvagnar.

”Jag skulle nog beskriva mig själv som en väldigt säljorienterad VD där jag även varit verksam inom ekonomi och R&D. I mitt bagage tar jag med mig snabbheten från de små bolagen och ordning och reda från stora organisationer”, säger Johan Lindh.

Även om vattenbilningstekniken funnits och använts sedan 1970-talet är den fortfarande okänd på många marknader. Johan tycker att det fortfarande finns mycket okunskap om vattenbilningsteknikens möjligheter. ”Här har vi mycket arbete kvar. Vårt mål inom Conjet är att fortsätta nå ut till potentiella kunder som fortfarande använder alternativa metoder för borttagning av betong. Målet för oss inom en inte allt för avlägsen framtid är att vattenbilning skall vara en välkänd metod i världens alla länder. Min bedömning är att man på många marknader inte hört talas om vattenbilning. Till och med i vissa amerikanska delstater har de inte hört talas om vattenbilning trots att tekniken är stor i andra amerikanska delstater. Vi har fortfarande en hel del missionsarbete kvar”, säger Lindh. Johan lyfter också fram att det är viktigt att verka för att medlemsländerna inom EU efterlever den europeiska standarden EN 1504 så att vattenbilning blir förstahandsvalet istället för andra förlegade metoder för borttagning av betong.

Lindh berättar att Conjet under de kommande fem åren står inför en hel del utmaningar som är en del i företags långsiktiga plan. ”Vi kommer att fortsätta att utveckla och lansera nya vattenbilningsrobotar och satsa mycket på nya funktioner och löpande förbättring av mjukvaran både på befintliga och nya produkter. Mängden tillbehör kommer också att byggas ut. Vårt produktutvecklingsarbete är högprioriterat och vi jobbar mycket med att expandera vårt service- och distributörsnät”, berättar Johan. Nyligen knöt man till sig nya samarbetspartners i distributörerna Amano Kiko i Japan och Dezu på Filippinerna. 

Just nu påverkas många tillverkare av det rådande världsläget med krig, hög inflation och höga räntor. Nya projekt bromsas eller läggs på is. Johan Lindh säger dock att man på Conjet inte påverkats så mycket av det tuffare världsläget. ”På vissa enskilda marknader kan vi märka av det ändrade världsläget men på det stora hela är vi inte speciellt påverkade. Betong går sönder och behöver repareras även i dåliga tider. Om reparationer skjuts på framtiden behöver hela betongkonstruktionen rivas och bytas ut, vilket är betydligt dyrare än att laga med hjälp av vattenbilning och ett nytt lager av betong”, säger Lindh. Ett klassiskt scenario är just det att när konjunkturerna blir sämre har som regel de som jobbar med rivning, betonghåltagning och vattenbilning i princip oförändrat med arbeten då ROT-jobben tar vid.

Johan Lindh avslutar med att poängtera att han är hoppfull inför framtiden för Conjet. Bolaget har en tydligt utmejslad handlingsplan och om cirka fem år kommer bolaget att vara betydligt större, hävdar han. ”Målet är som sagt fortsatt kraftfull satsning på produktutveckling och lansering av nya produkter. Vi ska bygga ut service- och återförsäljarnätet med nya samarbetspartners men planen är också att starta upp fler internationella dotterbolag. Vi ska vara ledande inom produkter för vattenbilningsteknik för betongreparationer inom alla typer av infrastruktur, broar, tunnlar, garage, kajer, vattendammar med mera ”, avslutar Johan. 

Conjets huvudkontor ligger idag i Österhaning söder om Stockholm och man har ett dotterbolag i Charlotte, USA. Man sysselsätter totalt 20 anställda och omsatte 77,5MSEK under 2023 och räknar med en tvåsiffrig tillväxt under 2024. Man säljer sina produkter antingen direkt till kund eller via ett världstäckande distributörsnät. Alla marknader är lika viktiga men man är särskilt starka i Europa och USA.

Conjet är ju tillverkare och utför inga projekt själva men just nu vill man lyfta fram två intressanta projekt där Conjet-utrustning använts vilka är Santiago Bernabéu-stadion som är Real Madrids hemmaarena samt ett stort renoveringsprojekt av Helsingfors hamn. Vad gäller nyheter rent konkret så har Conjet under det senaste året lanserat flera populär tillbehör samt uppdaterat sin mjukvara. Nåra exempel är lanseringen av en ny 90-graders lans. Man har släppt ett förlängningskit till matarbalkskyddet för Robot 327 och 557 vilket innebär att den totala skärbredden går från 2100 mm till 2940 mm. Vidare har man lanserat nya hydrauliska och elektriska snabbkopplingar för att smidigt kunna byta från oscillationsvaga till rotor. Conjet har också introducerat två lådor till sin minsta robot, Nalta, som möjliggör att en enskild operatör kan flytta roboten utan att springa fram och tillbaka flera gånger.

www.conjet.com

 

Aquajet System visar på fortsatt styrka med snabb utvecklingstakt

Aquajet Systems i Holsbybrunn har en lika lång historia som tillverkare som Conjet. Och de båda tillverkarna tillsammans dominerar marknaden. Det finns väldigt få andra tillverkare inom denna sektor. Aquajet Systems grundades av familjen Hilmersson och för några år sedan förvärvades majoriteten av aktierna i bolaget av Brokk AB. Bolaget har allt sedan starten haft en mycket stabil utveckling. Men under de senaste 10 åren har man visat på en mycket kraftfull expansion och utveckling vad gäller företagets vattenbilningsrobotar och tillbehör. Kännetecknande är att man lanserar nya förbättrade produkter hela tiden. Idag omsätter bolaget nära 150MSEK och sysselsätter ett 30-tal personer. Försäljningen sker antingen direkt till kund, via egna dotterbolag eller de nära 100 distributörerna välden över. Man ligger på en vinstmarginal på cirka 10 procent av omsättningen.   

Som sagt så håller man en mycket hög produktutvecklingstakt och nya produkter och hjälpmedel lanseras hela tiden. Här följer presentationer av två nya produkter som lanserats nyligen.

 

Aquajet Super Lance System

Aquajet har lanserat Super Lance-systemet för att öka mångsidigheten i sitt sortiment av Aqua Cutters genom att tillåta flera konfigurationer. Systemet innehåller flera delar såsom så kallade armbågar, lansförlängningar och olika munstycksalternativ för att ge operatörerna mer kontroll över betongborttagningsdjupet och så många alternativ som möjligt för att uppnå ett idealiskt resultat. Varje del av Super Lance System tjänar ett viktigt syfte att hjälpa entreprenörer att lösa problem. Armbågarna hjälper operatören att komma åt och att navigera i svåra utrymmen medan lansförlängningar kan staplas för att skapa rätt längd som krävs för applikationen. Ett spännande alternativ för systemet är det dubbla och tredubbla munstyckshuvudet som är kompatibelt med alla lansar och lansförlängningar, armbågar och rotolansar. De dubbla och tredubbla munstyckshuvudena delar upp vattenstrålen för att påverka betongen på flera punkter, vilket gör att den täcker mer yta i varje pass. Detta gör att en operatör som arbetar med en mycket kraftfull högtryckspump kan till exempel effektivt utföra en grundare borttagning (25,4 till 50,8 millimeter). Utan det dubbla/trippelmunstycket skulle en entreprenör med en pump på 500+ hästkrafter vanligtvis maximera hastigheten och svängningen för att undvika att skära för djupt. Men detta kan äventyra kvaliteten på resultatet. Genom att sprida vattenstrålen kan föraren minska maskinens hastighet samtidigt som den behåller ett grunt snitt. När Rotolance, Aquajets ytbehandlingsverktyg, är konfigurerad med de dubbla och tredubbla munstyckshuvudena, ger den roterande vattenbilning för effektiva ytbehandlingar från 10 till 50 millimeter.

De dubbla och tredubbla munstyckena har Aquajets unika LFD-koncept (Laminar Flow Director), vilket gör installationen lika effektiv som att använda två eller tre separata lansar. När vattenflödet ändrar riktning eller passerar genom diameterändringar skapar det turbulens, vilket gör vattnet mindre effektivt. LFD-designen undviker detta genom att eliminera alla former av turbulens innan vatten kommer in i munstyckena. Dubbla och trippelmunstyckshuvuden fungerar med lansar, lansförlängningar och rotolansar.

En annan höjdpunkt i Super Lance-systemet är konfigurationsalternativet för korsmunstycken för alla Rotolance-modeller. Tvärmunstycket skär två vattenstrålar på ett visst djup och tar ut varandra för att uppnå en mycket exakt skärning. Den är tillgänglig med 30-, 60- och 100-millimeters borttagningsdjup som standard. Super Lance-systemet är kompatibelt med Aquajets keramiska munstycken konstruerade för extrem hållbarhet. Med en förväntad livslängd på 350 timmar ger Aquajets keramiska munstycken branschledande livslängd, kostnadsbesparingar och produktivitet för att maximera effektiviteten vid de tuffaste jobben.

 

Aquajet Extender ger effektivitetshöjande flexibilitet för Aqua Cutter 750V

En annan nyhet är Aquajet Extender som är ett flexibelt tillbehör till Aqua Cutter 750V som enkelt anpassar sig till ytor med höjdvariationer i applikationer ovanför, under-upp eller begränsade utrymmen. Extendern levereras med ett hydraulslangpaket som möjliggör enkel montering på roboten, utan behov av ytterligare hydraulik eller annan utrustning. Entreprenörer kan snabbt och enkelt fästa förlängaren på Aqua Cutters torn för att utföra vattenbilning på områden som sluttande tak eller tak med varierande höjder upp till 1 till 2 meter. Dessutom glänser Extendern i applikationer av lägre grad som diken eller kanaler där betongytan som måste tas bort ligger upp till 1 meter under lutningsnivån. Förlängaren kan enkelt monteras och tas bort baserat på jobbets behov. Med sin fulla sidoförskjutningskapacitet förbättrar Extendern också sidooperationer mellan balkar på strukturer som broar och parkeringsgarage, som sträcker sig upp till 2,5 meter till vardera sidan. Den utökade kapaciteten för applikationer i sidled kräver den mindre skyddskåpan över krafthuvudet. Denna funktion är särskilt fördelaktig i trånga utrymmen.

www.aquajet.se

 

Våra vattenbilningsentreprenörer

Då världens enda renodlade tillverkare av vattenbilningsteknik är svenska företag gör det naturligtvis avtryck bland de entreprenörer som erbjuder vattenbilningstjänster. I Sverige finns ett drygt tiotal entreprenörer som renodlat arbetar med vattenbilning och här följer presentationer av de största och mest kunniga i branschen.

 

BVA Group

BVA Group grundades av Tobias Thil, Andreas Nordström och bolaget E-Holding 2013 med säte i Stockholm. Bolaget har samma ägare idag. 2013 bildades också BVA Bygg & Industriservice med säte i Karlstad som ägs av Mikael Saikoff. BVA Group omsatte 130MSEK under 2023 och räknar med att hamna på ungefär samma siffra innevarande år. Man sysselsätter 45 anställda. Karlstad-bolaget omsätter 35MSEK och sysselsätter 25 personer.

Det geografiska arbetsområdet är främst Mälardalen och söder ut men man åtar sig jobb över hela landet. Karlstadbolaget arbetar främst i Värmland och Göteborgsregionen men åtar sig också jobb i hela landet. De uppdrag som dominerar är alla typ av arbeten inom infrastrukturen som broar, kajer, hamnar och vidare vattenkraftverk, kärnkraftverk samt garage och värmekraftverk m m. Just nu pågår många garagerenoveringar i Stockholm för bland annat fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Man utför en del jobb på kärnkraftverk samt i Värmland jobbar man en hel del med vattenkraftverk just nu. På investeringssidan har man förvärvat nya minigrävare och hjullastare. Andreas Nordström på BVA Group upplever konjunkturmässigt att det finns jobb så att det räcker till alla. Men han upplever att det är fler aktörer som är med och delar på jobben idag. Ett relativt nytt arbetssätt inom bolaget är att man numera kör totalentreprenader på brorenoveringar och garagejobb. Bolaget är certifierade enligt Achilles UNCE och personalen vidareutbildas kontinuerligt.

www.bvagroup.se

 

NVB, Nordisk Vattenbilning

Nordisk Vattenbilning är ett familjeägt företag som grundades 2013 och ägs av Jonas och Eva Bernin. I samband med 10-årsjubileumet 2023 övertog Jennie Breiman rollen som VD för NVB efter Jonas Bernin. NVB hade under 2022/2023 en omsättning på 28 Mkr och prognosen för 2023/2024 ligger på 40 Mkr. Företaget sysselsätter idag 10 anställda och är i behov av att nyanställa operatörer. Huvudkontoret finns utanför Gnesta i Södermanland och verksamhetskontoret finns i Slagsta, Stockholm. NVB är verksamma över hela Sverige och är experter på all typ av betongavverkning från broar, kajer och påfartsramper, till garage, pelare, trappor och tunnlar.

NVB har flertalet pågående projekt i olika storlekar runt om i Sverige. De största är tre garageprojekt i Stockholm däribland Marievik M26/M30 som omsätter ca 12 Mkr för vattenbilning med både handlans- och robotenhet samt EcoClear reningsverk. Beställare för det här projektet är SBS Special Betong Sverige AB. NVB utför i samarbete med Bernin Bygg renovering av Albygaraget G9 som omsätter cirka 4 Mkr för vattenbilning av bjälklag, pelare och väggar med både handlans- och robotenhet samt att man har EcoClear reningsverk på plats. I samarbete med Bernin Bygg utför NVB även garagerenovering av Kv. Tönsberg som omsätter ca 6 Mkr för vattenbilning av bjälklag, pelare och väggar med både handlans- och robotenhet samt EcoClear reningsverk.

Rådande omständigheter i samhället har inte gått någon obemärkt förbi vilket även gäller vattenbilningsbranschen. Under 2023 kände även NVB av det. Gladeligen varade detta under en kortare period och NVB har nu flera pågående och kommande projekt än vad man tidigare någonsin har haft.

Under NVBs 10 år i branschen har man alltid arbetat med en strävan att ständigt utveckla sina arbetsmetoder och samtidigt utöka maskinparken för att på ett effektivt sätt tillgodose samhällets och beställarnas krav på vattenbilningen. NVB har gjort stora satsningar på att uppnå ställda miljökrav med bland annat vattenrening och äger idag tre stycken vattenreningsverk EcoClear från Aquajet Systems. Man ser en kraftigt ökad efterfrågan på möjligheten att hantera vattnet på ett säkert sätt i och med de växande kraven avseende miljön. NVB har sedan start varit certifierade enligt BKMA (tidigare BF9k) och samtliga av företagets operatörer är utbildade enligt ställda krav för arbete med högt vattentryck.

www.nvbab.se

 

SVB i Tyringe

En av de äldre aktörerna i den här branschen som varit med länge är SVB och som grundades redan 1991. Idag ägs bolaget av Jörgen Persson, Jonas Björk, Johannes Strömberg samt Lassila & Tikanoja Oy. Bolaget har utvecklats kraftfullt under många år. Under 2022 omsatte man 160MSEK och sysselsatte 75 anställa. Förra året landat omsättningen på 180MSEK och man utökade med ytterligare 10 anställda. Under 2024 har man mycket att göra och räknar med att komma upp i 210MSEK och kommer att utöka till 100 anställda.

SVB har sitt huvudkontor i Tyringe i Skåne samt lokala enheter i Karlshamn, Stenungsund och Hudiksvall. Det geografiskt arbetsområdet är hela landet och i grannländerna.

SVB levererar vattenbilningsuppdrag till kunder inom process- och tillverkningsindustrin samt byggbranschen. Främst handlar det om värmekraftverk, kemisk industri samt fastighet och infrastruktur, där uppdragen domineras av vattenbilning av eldfast infodring i komplex miljö samt vattenbilning av kantbalkar och överkonstruktioner i infrastrukturbyggen. Tack vare SVBs vattenreningsteknik har man dessutom haft möjlighet att ta ett antal särskilt utmanande uppdrag där kraven på reningen varit avgörande.

Vattenbilningsuppdragen inom förbränningsindustrin fortlöper kontinuerligt, där man bland annat vattenbilar eldfast infodring. Många av uppdragen omfattar även recirkulering och rening av processvattnet som uppstår - ett koncept som sparar åtskilliga mängder vatten.

Just nu pågår ett av SVBs största betongrenoveringsprojekt någonsin, där man har åtagit sig att genomföra betongreparationer på vattentornet Lyra i Örebro. Renovering av vattentorn har man stor erfarenhet av, men vad som avviker i det här fallet är att vattentornet Lyra är helt nytt, men det har på grund av konstruktionsfel inte kunnat tas i bruk och måste nu alltså först repareras. Projektet förväntas pågå under fyra till fem månaders tid första halvåret 2024.

Under året som gått har SVB gjort fortsatt stora investeringar inom tjänsteområdena högtrycksteknik och vakuumteknik. Man har bland annat köpt in växlade högtryckspumpar från Woma och vakuumlastare från Amphitec. Under 2024 kommer ytterligare investeringar att göras i takt med att behoven växer, bland annat på högtryckssidan och inom affärsområdet vattenrening.

Under föregående år har SVB upplevt en relativt oförändrad köpkraft hos sina kunder, trots viss påverkan av världsmarknadsläget. Omvärldssituationen gör det svårt att bedöma den fortsatta utvecklingen men SVB själva liksom de allra flesta av deras kunder har goda prognoser även för 2024.

Vad gäller förändringar i arbetssätt och regelverk upplever SVB en fortsatt utveckling mot att kunderna har betydligt högre krav gällande hanteringen av spolvattnet i vattenbilningsuppdragen. Även om frågan tidigare varit aktuell så är det numera ofta en förutsättning för att vara en tänkbar leverantör för uppdraget. SVB tycker att detta är ett positivt framsteg som driver teknikutvecklingen fortare framåt, det är bra för såväl kunden som miljön. SVB ligger långt framme när det kommer till vattenreningsteknik och uppfyller alla gällande krav för hållbar hantering av processvatten.

SVB är certifierat enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001. Samtliga medarbetare har genomgått utbildning för att arbeta med höga tryck. Utbildningen omfattar såväl teoretisk som praktisk del, där operatören lär sig att arbeta säkert med höga tryck, hur man förebygger arbetsolyckor och förslitningsskador samt hur man skapar en trivsam och sund kultur på arbetsplatsen. SVB går löpande igenom risker med jobbet, god ergonomi och vikten av rätt skyddsutrustning.

Vad gäller konkurrenssituationen har SVB inte mött några nya aktörer eller upplevt några större omfördelningar av marknadsandelar. Man upplever konkurrenssituationen som god och ser en fortsatt ökad efterfrågan på alla sina tjänster inom högtrycksteknik, exempelvis vattenbilning och rening av processvattnet, där SVBs vattenreningsteknik är i absoluta framkant när det gäller effektivitet och krav på vattenkvaliteten.

SVB har dessutom en långsiktig plan om att fortsätta sin geografiska expansion i syfte att komma närmare sina nuvarande och potentiella kunder. Under våren förvärvades PF Industriservice i Hudiksvall vilket gör att SVB nu är representerade i norr. Vidare geografisk expansion kommer förstås att innebära stora investeringar i personalresurser inom alla kompetenser och en fortsatt offensiv expansion av den maskinella utrustningen, där SVB investerar i modern teknik.

www.teamsvb.se

 

Svensk Vattenbilingsteknik, veteranerna på vattenbilning

En av de verkliga veteranerna inom vattenbilningstjänster i Sverige med ett mycket stort kunnande inom vattenbilning är företaget Svensk Vattenbilningsteknik, SVT i Vetlanda. Bolaget grundades redan 1986 av bröderna Andersson. Idag ägs bolaget av företaget Eleda. Man omsatte dryga 20MSEK under 2023 och räknar med att nå ungefär samma omsättning 2024. Man har 10 anställda. Huvudkontoret och verkstad ligger i fräscha och ändamålsenliga lokaler i Vetlanda. Man har också filialer i Göteborg och Lysekil. Det geografiska arbetsområdet är i huvudsak södra Sverige. SVT är synnerligen specialister på vattenbilningsuppdrag med koppling till hamnar och kajer, kärnkraftverk, broreparationer med mera. Detta är verkliga specialområden som man har stor expertis inom och den rätta utrustningen. Man gör löpande uppdrag i Göteborgs hamnområde och på Preemraff i Göteborg och Lysekil där uppdragen oftast är jobb med marina konstruktioner med båtanlöp som har företräde eftersom kajerna är i drift. Man har utfört en hel del jobb på bron mellan Kungshamn och Smögen för Svevia, vid Västlänken har man bilat fram armeringen. Beställare var NCC. Vid Kungsstensmotet har man bilat kantbalkar. Här var beställaren Gatu & Väg Väst AB. Expempel på jobb som pågår just nu är flera jobb i Göteborgs Hamn och Preemraff Lysekil. Kommande uppdrag är vattenbilning av ramp i Älvsborgshamnen, Göteborg. Även här är beställaren Svevia. På uppdrag av NCC kommer man vattenbila vid Skandiaporten i Göteborgs. Det är bara några exempel på uppdrag.

På investeringssidan rustar man rejält inför framtiden. I slutet av 2023 investerade man i en Aqua Cutter 750V och inväntar en Ecosilence 460 (Hammelmann+Scania) plus lite tillbehör.

Konjunktursmässigt känns det jättebra, säger Janne Andersson. ”Kurvan pekar tydligt uppåt och vi har gott om intressanta uppdrag”, säger han.

SVT jobbar som alltid självständigt men för uppdrag för Gatu och Väg Väst AB samarbetar man med bl a Aqua Power i Göteborg. Vad gäller förändringar i arbetssätt och regelverk så märker man tydligt ökade krav från beställare om en ökad medvetenhet om miljön, ökad krav på modern utrustning med mera och det är något man är nog med att leva upp till.

SVT är inte certfierade men jobbar med dokument enligt certifiering. Personalen får löpande de  utbildningar som krävs för jobbet.

Vad gäller konkurrensen från andra så märker man av att det finns konkurrens men tillgången på jobb ser bra ut. ”Målsättningen är ju att växa lite varje år framåt”, säger Janne. Inom den närmaste tiden kommer det att finnas behov för nyanställningar och siktet är att investera långsiktigt.

www.svenskvattenbilningsteknik.se

 

Waterjet Entreprenad inom Delete

En annan aktör som varit med länge är Waterjet inom Delete som snart kommer att ingå i Remondis Maintenance and Service Sweden AB som äger verksamheten idag. Waterjet känner branschen framförallt som Waterjet Entreprenad i Stockholm AB som grundades 1999 av Tomas Åberg. Men Tomas Åberg var verksam inom vattenbilning långt innan det. Under större delen av 1990-talet hette bolaget Waterjet Entreprenad. Dessförinnan var Åberg ansvarig för NCCs vattenbilningsverksamhet som gick under namnet NCC Waterjet. När Åberg tog över verksamheten bytte man namn till Waterjet Entreprenad. Som lite kuriosa kan nämnas att företagets logga skapades av Professionell Demolerings grundare en gång i tiden.

Waterjet omsatte under 2023 48,5MSEK och man räknar med att komma upp i 55MSEK under 2024. Bolaget har idag filialer i Stockholm och Göteborg men de geografiska arbetsområdet är hela Norden. Man utför uppdrag inom hela anläggningssektorn och åtar sig uppdrag för parkeringshus, broar, kajer, tunnlar med mera.

Exempel på några större nyligen genomförda projekt är arbete vid flertalet tunnlar i Solna. Beställare var Besab och projektet pågick i sex veckor och man sysselsatte 12 till 15 vattenbilare heltid. Man vattenbilade stora mängder sprutbetong i tunnlarna. Exempel på projekt som man jobbar med just nu är arbeten vid Skurubron för Svevia, arbeten för JVAB Infra vid Trekantens vattenreservoar och renovering av parkeringshus i Örebro för DAB.

Under 2023 har företaget investerat i en ny flödespump från Hammelmann som levererar 1290 bar och 220l/min. Man har också investerat i en ny handlanspump från Hammelmann i början av 2024.

My Lind som är Kommunikationschef på företaget berättar att konjunkturmässigt upplevdes 2023 som en mellanår medan 2024 upplevs mycket bra så här långt. Orderingången är god och det är mycket att räkna på. Man upplever dock ganska stor konkurrens på marknaden och har så gjort en tid. ”Det fortsätter at komma in uppstickare på marknaden som prisdumpar för att slå sig in. Det här arbetssättet är varken bra för dem själva eller branschen som sådan”, säger My Lind. Vad gäller certifieringar så pågår arbete för att certifieras enligt ISO 9001, 14001 och 45001 under 2024.

My berättar också att det finns planer på breddning av Waterjets verksamhet i framtiden men avslöjar inte i vilken riktning. Just nu pågår också arbete med nyanställning av personal.

www.delete.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×