Trevi Benne, en strävsam pionjär trots snart 30 år på marknaden

Publicerad 29/3 kl. 15:02

Det hela började i Italien i början av 1990-talet när en far och hans tre söner lade grunden till vad som idag är Trevi Benne S.p.A. - ett företag som årligen omsätter 30 miljoner euro och som producerar en rad olika hydrauliska redskap med 80 procent exportandel. Trevi Bennes maskinburna verktyg för rivning, återvinning och sortering har sålts på den svenska marknaden av Andersen Contractor sedan 2002.

Italien utmärker sig för att vara en stor producent av både mekaniska och hydrauliska grävmaskinredskap, inklusive redskap för rivnings-, sorterings-, skrothanterings- och återvinningsuppgifter. Genom Trevi Bennes svenska återförsäljare, Andersen Contractor, har Professionell Demolering många gånger under årens lopp bevakat den italienska tillverkaren  i Noventa Vicentina i norra Italien. Snart fyller man 30 år så det är dags igen.

 

5500 skopor och 1200 rivningsredskap per år

Trots att Trevi Benne grundades 1992 och snart fyller 30 år, har man fortfarande en attityd som ett ungt och pionjärfyllt företag som är angeläget om att utveckla och hitta nya revolutionerande tillbehörslösningar för sina kunder. Trevi Benne har alltid varit ett familjeägt företag och verksamheten startade i byn Agugliaro inte långt från Noventa Vicentina där deras fabrik ligger idag. Företaget leds idag av Luca Vaccaro och verkställande direktören Michele Botton. Företaget har för närvarande 105 anställda.

1992 började allt med endast 10 anställda, inklusive grundaren och hans tre söner, som arbetade på en produktionsyta på 2 700 m² vilket ska jämföras med dagens 27 000 m². Företaget har idag en årlig omsättning på över 30 miljoner euro, med över 80 procents exportandel till ett 50-tal olika länder genom mer än 100 återförsäljare.

En av dessa återförsäljare är Andersen Contractor i Örsundsbro som sålt Trevi Bennes produkter sedan 2002 på den svenska marknaden. “Vi har allt sedan start haft ett fantastiskt samarbete med Trevi Benne. En utomordentligt duktig och lyhörd tillverkare som går utanför boxen om man så säger. De löser alla problem med skräddarsydda verktygslösningar som kommer våra rivnings- och återvinningskunder till gagn”, säger Svend M Andersen som är vd och grundare för Andersen Contractor.

Förutom Trevi Bennes utvecklings-, försäljnings- och ekonomiavdelningarna består produktionsavdelningen av 16 arbetsstationer för rivnings- och återvinningsredskap och 20 arbetsstationer för skoptillverkningen. Majoriteten av komponenterna produceras i egen regi, men vissa delar produceras av åtta närliggande partners. Årligen producerar Trevi Benne cirka 5500 skopor och redskap och 1200 rivnings- och återvinningsredskap, där företaget använder cirka 4500 ton stål per år. Stålet kommer naturligtvis från svenska SSAB.

1999 flyttade Trevi Benne från anläggningen i Agugliaro till en anläggning på 9000 m² i Noventa Vicentina. 2007, när man firade 15 år i affärer, flyttade företaget igen till ett nytt produktionscenter på 13000 m². År 2015 byggdes anläggningen till med utrymmen för försäljning och administration med 450 m² och 2017 kompletterades ytterligare 900 m² produktionsförlängning för produktion av rivningsutrustning. Nu, 2021, pågår ytterligare ett utbyggnadsprojekt så man totalt kommer att hamna på 27000 m².

 

Skopor och snabbkopplingssystem

Trevi Bennes verksamhet började med utveckling och tillverkning av gräv- och lastskopor för grävmaskiner och snabbkopplingssystem för skopor och utrustning för lastare. Trevi Benne fick till och med pris på SaMoTer-utställningen i Italien 1993 för sitt självlåsande snabbkopplingssystem för grävmaskiner och uppfinningen och patent för den första maskinburna siktskopan år 1994. Samma år utvecklades och tillverkades också de första rivningsredskapen.

Företaget har vuxit och utvecklats mycket sedan starten men det har inte alltid varit enkelt. “Många problem uppstod i förverkligandet av de första modellerna. Framför allt saknade vi alldeles i början insikten i att köpa rätt material och vi hade brister i kunskapen om själva materialets beteende under den faktiska rivningsfasen. Men vi var unga och hungriga men samtidigt kanske lite naiva”, förklarar Trevi Bennes marknadschef Christian Tadiotto, som har varit hos företaget sedan 1997 och började som 24-åring. Christian är ödmjuk i sitt sätt att beskriva företaget på den tiden. Men viljan att göra rätt fanns där utan tvekan. “Tilläggas kan även att vi var oerfarna gällande design, i studier av kinematik, i beräkningar av materialmotståndet vid påfrestningarna från rivning. Vi hade svårigheter att hitta pålitliga komponenter. Alla dessa faktorer gjorde vårt första insteg i rivningsvärlden komplicerat. Det var först 1996 som vi med tre års erfarenhet, inte bara inom produktion utan också mycket fältarbete, startade en standardproduktion av de första primära rivningskrossar och de första stationära och roterande pulveriserarna”, säger Christian.

Efter några hårda år under 1990-talet började saker och ting utvecklas snabbare och snabbare. Produktsortimentet byggdes på och utvidgades kontinuerligt. Idag är produktionen uppdelad i två huvudkategorier: Kategori 1 är redskap för rivning, återvinning, hantering, metallklippning och skogsbruk. Kategori 2 är redskap för jordbearbetning, inklusive skopor för grävmaskiner och lastare, snabbkopplingar och tunga skopor för gruvsegmentet. “Inom rivnings- och återvinningsredskap har vi 26 kompletta serier av redskap med totalt 170 olika modeller. När det gäller vikt börjar det med den minsta PMZ 02C-gripen på 145 kg till den primära krossen HC 250, som väger hela 27300 kg”, berättar Christian.

Skopor för grävmaskiner och lastare, snabbkopplingar och i allmänhet all utrustning för entreprenadmaskiner, klassificeras i olika klasser med hänvisning till vikten på manövermaskinen. Varje typ av skopa och diverse annan utrustning kan anpassas med olika komponenter och material enligt användarens önskemål och behov. Med en katalog på över 120 sidor och mer än 5500 skopor producerade per år är det svårt att ange hur många modeller som finns i sortimentet. “Vi kan bara säga att vi tillverkar alla verktyg som en minigrävare på 1,5 ton till en 500 tons gruvgrävare kan bära”, förklarar Christian.

 

Producerar vad kunden behöver

Trevi Benne är främst en tillverkare som bygger det kunden behöver, och det har byggts många skräddarsydda tillbehör genom åren. Skräddarsydd produktion representerar cirka 20 procent av företagets omsättning. “Vi är inte serietillverkare i den bemärkelsen och vi har ingen organiserad produktionsprocess för repetitiv serieproduktion. Tack vare vår effektiva lagerhantering och utbytbarheten av vissa standardkomponenter, till exempel rotationsenheterna för rivnings- och återvinningsredskap, tänder, adapterplattor, cylindrar etc, kan vi optimera produktionen och hantera produktionen nästan på ett standardiserat sätt i många delar av produktionen av våra produkter”, säger Christian.

Ett av de mest ambitiösa genomförda projekten var byggandet av primärkrossen HC 250 som väger 27,5 ton, den största på marknaden någonsin. “Det var en enorm utmaning ur alla synvinklar. Det började med en informell begäran från en kund i november 2017 och slutade med leverans i augusti, året därpå, efter en rad möten med ingenjörer, förprojekt, uppskattningar och orderbekräftelse. Allt arbete måste strikt uppfylla en rad specifika krav där ett av kraven var att redskapets vikt skulle vara lämplig för en skräddarsydd 300 tons grävmaskin att bära. Redskapet skulle ha en hög genomträngande käftprofil utan blad, den skulle ha en käftöppning på tre meter och en kraft vid nosen på hela 400 ton, förklarar Christian.

Efter 120 timmars projektering, 120 timmars mekanisk bearbetning, 50 timmars montering och 250 timmars svetsning, blev resultatet utomordentligt bra, enligt Christian. “Verktyget blev ett monster på fem meter i längd och en käftöppning på 3,1 meter samt en spetskraft på hela 425 ton. Jag har aldrig tidigare sett något liknande”, säger Christian.

 

Stark kontinuerlig tillväxt med dominerande export

Trevi Bennes vakenhet och förmåga att lyssna på kundernas behov har hjälpt mycket genom åren och har även smittat av sig på deras återförsäljare. Andersen Contractor är ett bra exempel på en återförsäljare som också tänker utanför boxen. Som går de där extra milen för att kunderna ska få det där verktyget som skiljer sig från konkurrenterna i kraft och utförande. Christian framhåller just Andersen Contractor som en återförsäljare med det där lilla extra som är en stor tillgång för användarna och också för Trevi Benne som tillverkare. Trevi Benne har haft en stark tillväxttakt under många år. Ett bra exempel är att mellan 2014 och 2019 fördubblade företaget omsättningen från 15 miljoner euro till över 30 miljoner euro. På grund av pandemin och den tvingade nedläggningen av fabriken under sex veckor minskade dock omsättningen något under 2020, ner till cirka 29 miljoner euro. Trots det lyckades Trevi Benne nå ett prestigefyllt rekord 2020 att levererade sin 10000:e pulveriserare.

Som nämnts är exportandelen för Trevi Benne idag 80 procent, och en ansenlig mängd verktyg har sålts till den svenska marknaden under åren. Cirka 20 procent av tillverkning säljs inom Italien. I Italien säljs produkterna direkt till maskinhandlare, auktoriserade verkstäder och till stora rivningsentreprenörer. De för närvarande största marknaderna i kronologisk ordning är Frankrike, Italien, USA, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Skandinavien och den nordeuropeiska regionen, Australien och så vidare. Cirka 100 exklusiva återförsäljare riktar sig till rivnings- och återvinningskunder, skrotföretag, uthyrningsföretag, bygg- och anläggningsentreprenörer och kunder i gruv- och stenbrottföretag. Målet är nu att fortsätta konsolidera och stärka varumärket Trevi Benne, särskilt på vissa europeiska marknader som under de senaste två åren har gett blandade resultat. “Med den nuvarande coronavirussituationen är komplicerat att göra strategier, budgetar på medellång och lång sikt. Frånvaron av mässor och oförmågan att röra sig fritt på jobbet som att besöka kunder och distributörer komplicerar den normala affärsrelationen och den interaktion som alltid skapas av ett verkligt och inte virtuellt besök”, säger Christian.

 

“Kan inte vänta på att få återgå till det normala”

Slutligen är det värt att nämna hur coronaviruset har påverkat Trevi Benne och Italien som helhet. Trots den allmänna uppfattningen att marknaden under 2019 gick in i lågkonjunktur hade Trevi Benne tvärt om ett mycket bra 2019 och de första två månaderna 2020 visade på en försäljningsökning med hela 10 procent. Förväntningarna för 2020 var mycket höga men sedan vet vi vad som hände. Italien blev det första landet efter Kina att drabbas hårt av pandemin. “Vi har idag lagt till helt nya termer i vårt ordförråd som total lockdown, ställa om, utegångsförbud, säkerhetsavstånd, munskydd, etc. Den första vågen var mycket tuff i Italien. Industrier, offentliga inrättningar, skolor, företag, biografer, restauranger, klubbar, ja allt fick stänga. Det var svårt att smälta och ännu svårare att räkna de dagliga offren på grund av pandemin”, säger Christian.

Efter ett år där det dagliga försäljningsarbetet huvudsakligen har bestått av många webbseminarier, videosamtal, videokonferenser, etc, väntar Christian och hans kollegor på att börja resa och träffa kunder i verkliga livet igen. Christian väntar också på när mässorna öppnar igen. Han har ett fint minne från den senaste utställningen han deltog i, Conexpo i Las Vegas, mars 2020. Efter det stängdes allt ner och det var knappt att han tog sig hem till Italien igen.

Christian är mycket optimistisk gällande marknaden när pandemin har erövrats. “Jag tror att efter en period av stora svårigheter, deprivation och allmänt lidande finns en allmänt utbredd önskan och en omätlig vilja att komma till jobbet och att starta om igen. Jag tror att marknaden kommer att reagera väldigt positivt. Företag kommer att återvända med nyinvesteringar, större rivning och ombyggnadsarbeten kommer äntligen att startas eller startas om. Jag är mycket optimistisk för framtiden för oss som företag och branschen som helhet”.

På frågan om konkurrens från andra tillverkare har det förändrats under pandemin svarar Christian: “Konkurrensen i sig är inte en dålig sak om den är seriös. Är den oseriös är det förödande för alla. Sund konkurrens är dock en del av marknadsekvationen. Konkurrenterna driver ofta på att man som tillverkare eller återförsäljare vill förbättra sin produkt, leta efter alternativa lösningar eller på olika sätt göra sig mer synlig och attraktiv för köparen. Vi producerar nischprodukter och konkurrensen är ofta mycket hård och aggressiv. I Italien finns det riktigt många tillverkare av demoleringsutrustning, hydraulhammare, skopor och utrustning för grävmaskiner. Många av dem har avancerade företagsstrukturer, välstrukturerade säljnätverk och höga förvaltningskostnader. Sedan finns det många tillverkare som fortsatt nästan arbetar på hantverksnivå. Lyckligtvis är priset inte alltid det som är avgörande när man gör affärer”, säger Christian. Här instämmer Svend på Andersen Contractor till fullo.

Christian framhåller att i den här branschen vet de flesta seriösa aktörer som köper rivningsutrustning exakt vad de vill ha. Om man arbetar som återförsäljare och säljer bilar är det dock osannolikt att kunden är expert på motorer, chassi, mekanik och prestanda. Men i rivningsbranschen är användaren verkligen en expert och vet ibland mer verktygets beskaffenhet och hur det ska bete sig än tillverkaren själv. “När våra kunder köper ett verktyg från Trevi Benne tittar de inte bara på priset utan de utvärdera de tekniska egenskaperna, designen, effektiviteten, hållbarheten och uppenbarligen varumärket. Det är sällan som våra kunder inte är nöjda med våra produkter. Vår framgång ligger mycket i vårt nära samarbete med våra användare. Ett samarbete som vi sätter ett stort värde på”, avslutar Christian.

www.trevibenne.it
www.andersen-contractor.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×