Sennebogen 355E på återvinningscentral i Kristianstad

Publicerad 6/7 kl. 10:18

På Ängamöllan utanför Kristianstad växer återvinningscentralen Returum fram, präglad av hållbarhets- och miljöfokus, samt effektivt utnyttjande av utrymmet. Som en del i att uppnå detta har de investerat i en Sennebogen 355E teleskoplastare.

Returums återvinningscentral är designad så att de som lämnar sitt avfall är nivåskilda från anläggningens arbetande maskiner. Det innebär att besökare kör via en ramp upp till en sorteringskaj där de slänger ner sitt avfall i containrar som sköts helt och hållet från ”våningen under”. För att det ska fungera behövs en mångsidig maskin med god möjlighet att se över containerkanten. För detta har de valt en Sennebogen 355E teleskoplastare, som enligt OP System (svensk generalagent för Sennebogen) är stor och stark som en hjullastare, och dessutom med räckvidd som en teleskoplastare. Den har fram-, fyrhjuls- och krabbstyrning, en maskinvikt på 11,5 ton, en lyftkapacitet på 5,5 ton, en räckvidd på 8,5 meter, massiv stålram och robust teleskoparm, samt maximal kraft genom Z-kinematik, välkänt från hjullastartekniken, enligt OP System. ”Den är som klippt och skuren för uppgiften här på anläggningen, säger Adrian Björn som är en av förarna. ”Att vi kan höja och sänka hytten så att vi har god översikt ner i containrarna är en förutsättning för att vi ska kunna jobba en nivå nedanför kunderna. Förut fick vi trängas uppe bland bilarna och släpen, med den risk det innebar och den trängsel som uppstod.”

Till 355E har Returum ett antal olika redskap, som snabbt kan skiftas, exempelvis en ”packare” som kan pressa ihop avfallet i containrarna så att det inte blir en massa luft. Därtill har man flera olika skopor samt en borste, vilket innebär att 355:an även kan sköta snöskottning och sopning av anläggningen. ”Tidigare hade vi den något mindre Sennebogen teleskoplastare 305, som också var bra, men denna är ju ett snäpp vassare, med bland annat ännu mer komfort i hytten”, säger Adrian Björn.

En vanlig dag är det mellan fyra till fem personer som sköter anläggningen. Mycket av arbetstiden går till att hjälpa folk att sortera rätt, hålla ordning och se till att det finns plats i containrarna hela tiden så att flödet fungerar smidigt. ”Här är fullt ös hela tiden, särskilt på helgerna, och inte minst när det börjar våras verkar folk röja och städa extra mycket.”

Returum öppnade i september 2020 och drivs av Renhållning Kristianstad som är Kristianstad kommuns kommunala renhållningsbolag. Hållbarhetsparken kommer att utökas i flera etapper inom de kommande åren.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×