Senaste nyheterna för en ren arbetsplats

Publicerad 7/4, 2020 kl. 16:30

Nya föravskiljare, industridammsugare och uppdaterade joniseringsaggregat – det är några av nyheterna i Professionell Demolerings årliga specialtema om utrustning för hantering av byggdamm och betongslam.

Blastrac lanserar sin nya föravskiljare BPS-LP-0020 som bland annat utmärker sig med sin flexibilitet och lätta vikt. Den fångar upp till 95 % av damm, mätt med två meter lång dammslang mellan föravskiljare och stofthanterare. Föravskiljaren går att använda tillsammans med Blastracs stofthanterare och är gjord av miljövänligt plastmaterial (6,5 kg) som går att återvinna.

Denna föravskiljare har flera användningsområden tack vare sitt trolleysystem. Trolleyn kan användas separat eller tillsammans med ett krokbaserat system för att fästa avskiljaren till modellerna BDC-122 eller BDC-133. Föravskiljaren har dessutom Longopac-system, vilket gör att användaren aldrig behöver nudda dammet, samt en tub i ramen för buntband och sax avsett för Longopac. Det manuellt styrda valvet gör att den fulla Longopac-påsen kan bytas samtidigt som stofthanteraren är på, för att helt enkelt minska dödtiden. Trolleyns roterande funktion gör det enkelt att röra på Longopac-påsen och stänga den.

Blastrac lanserar även den bensindrivna stofthanteraren BDC-187PLP-UD, utrustad med Longopac-system för påsar på 25 kg. Den är utrustad med Up & Down-systemet (”låg” position vid transport och ”hög” position vid användning) vilket enligt Blastrac gör det enklare att transportera från arbetsplats till arbetsplats. Denna stoftavskiljare kan med fördel användas tillsammans med ”scarifying”-maskinerna BMP-335GHY och BMC-335GHY. Det betyder att användaren inte behöver ta med en generator till arbetsplatsen.

 

Dustcontrols DC 2900 nu även med Longopac

En annan maskin utrustad med Longopac-utmatning är Dustcontrols stoftavskiljare DC 2900. Denna modell är Dustcontrols mest populära stoftavskiljare och passar för dammsugning och punktutsug för elektriska handverktyg (med sugkåpor på upp till 5”) samt små bordssågar. DC 2900 har ett chassi av stål med stora hjul och är lätt och portabel.

DC 2900L levereras med en rulle Longopac mini 12, speciellt framtagen för DC 2900L. Vid beställning av Longopac kan man beställa antingen Longopac mini 12 m (sex rullar á 12 meter) eller Longopac mini 23 m (fyra rullar á 23 meter). DC 2900 levereras bland annat med sugslang, anslutningshylsa, anslutningsmuff, golvmunstycke, sugrör, finfilter i cellulosa och Hepa H13-filter. Dimensionerna är 1110 x 440 x 550 mm, vikten 19 kg och uppsamlingen 12 meter.

 

Klindex nya dammsugare för stora mängder damm

Klindex presenterar sin nya industridammsugare Supervak K23, designad för att dammsuga stora mängder damm från exempelvis slipning och polering av betonggolv. Den har tre motorer på 220 volt med 1400 watt vardera, polyesterstjärnfilter, mekanisk filterskak, föravskiljare med cyklon, plastpåse för att samla damm, Hepa-filter och stora hjul. Tack vare föravskiljaren med cyklonsystem samlas över 90 % av dammet i plastpåsen som är placerad inuti föravskiljartrumman. När plastpåsen är full, kan användaren stänga den utan kontakt med dammet.

 

Uppdaterade joniseringsaggregat från Renluftsteknik

Under senare delen av 2019 har Renluftsteknik AB i Mölndal uppdaterat sina joniseringsaggregat för längre kastlängd och mer jonisering, vilket enligt Renluftsteknik innebär en bättre effekt på partiklar som kan sjunka till golvet snabbare. Normalt joninnehåll i inomhusluft är cirka 50-500 joner per cm³ luft, men med nya OxySan 2000 ligger jonkoncentrationen på mer än tre miljoner joner per cm³. Renluftstekniks mål med den nya tekniken har även varit att göra underhåll av aggregaten billigare och enklare.

 

Scanmaskin lanserar ny industridammsugare

Scanmaskins nya industridammsugare, ScanDust 9000 World Series i elektrisk och gasoldriven version, lanserades under branschmässan World of Concrete i Las Vegas, USA. Som hos alla maskiner i Scanmaskins World Series-sortiment har fokus legat på effektivitet, design, ergonomi och servicevänlighet.

ScanDust 9000 World Series är Scanmaskins största och mest effektiva industridammsugare i och med dess filterkapacitet och inbyggda föravskiljare. Den unika och patenterade föravskiljaren separerar dammet i två steg och ger upp till 90 % i föravskiljning. Detta medför att man inte behöver rensa filtren lika ofta vilket enligt Scanmaskin ger en längre och mer störningsfri driftstid i jämförelse med traditionella industridammsugare. Eftersom föravskiljaren sitter inbyggd i maskinen finns den alltid med på arbetsplatsen. Med andra ord behöver användaren inte hantera eller transportera någon extra utrustning.

‘Vi har lyssnat på våra kunder, på deras utmaningar och önskemål och skapat en industridammsugare som ger en betydligt längre driftstid och säkrare arbetsmiljö”, säger Anna-Lena Lööf, marknadschef Scanmaskin Sverige.

Filterarean på ScanDust 9000 World Series är 4,2 m² och består av 32 teflonbelagda sockfilter och två Hepa 14-filter. Hepa 14 ger en hög filtrering på 99,995 % och tar hand om de minsta och farligaste partiklarna trots ett högt luftflöde.

Den eldrivna versionen av ScanDust 9000 World Series är utrustad med frekvensstyrning vilket gör att man har möjlighet att ställa effekten och hastigheten beroende på användningsområde. Kombinationen av detta tillsammans med hög filterkapacitet och högt luftflöde gör att man kan koppla fler maskiner till samma dammsugare.

ScanDust 9000 World Series har en höj- och sänkbar cyklon för bättre transportmöjligheter och är även utrustad med gedigna bakhjul samt 200 mm stora svirvelhjul. Konstruktionen är tänkt att göra servicen enkel så att användaren kommer åt alla delar och inte behöver demontera detaljer eller maskindelar för att komma åt. Dammsugaren är utrustad med filtervakt som varnar när man behöver rensa filtren, samt rengöringssystemet Jet-Pulse som enkelt pulserar filtren för att hålla dem rena utan att man behöver komma i kontakt med dammet. Denna produkt är utrustad med Longopac och har en konstruktion i stål och återvinningsbarhet på 95 %.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×