Roterande fräshuvuden ett fräsigt tillskott i branschen

Publicerad 17/6, 2020 kl. 13:54

Det roterande fräshuvudet, vilket torde ses som något av en nykomling i rivningsbranschen, är troligtvis ett av de mest universella grävmaskinsverktygen.

Rivning, schaktning, tunneldrivning, landskapsarbete, undervattensborrning och pipelinebyggen – det är en ofullständig lista på de arbetsuppgifter som ett roterande fräshuvud kan utföra. Många verktygstillverkare har hoppat på trenden och utökat sin arsenal med denna taggiga mångsysslare. 

 

Epiroc

Epiroc Group äntrade fräshuvudsmarknaden 2017 genom förvärvningen av Erkat, en av pionjärerna bakom fräshuvudsteknologin under 1990-talet. I mars introducerade Epiroc deras nya Hatcon, en fjärrstyrd övervakningsanordning för hydraulhammare och roterande fräshuvuden som håller koll på vart verktyget är och hur länge det använts. Den är kopplad till den molnbaserade plattformen My Epiroc som ger notifikationer om underhåll, skapar uppgiftslistor och erbjuder en överblick av hela flottan. Hatcon finns tillgänglig som fabriksmonterad eller som retrofit-kit för Epiroc och Erkats roterande fräshuvuden. Notifikationer om service och slitdelsvarningar är bara några av de funktioner som kommer att underlätta drifttiden och effektiviteten. ”Hatcon erbjuder en ny nivå av kontroll. Du kommer alltid veta var dina verktyg är, vad de gör, när de behöver underhållas eller om något verktyg används mer än något annat. Och med My Epiroc blir alltifrån att schemalägga service till att identifiera fel och hitta nya lösningar mycket snabbare och enklare”, säger Torsten Ahr, Vice President Marketing Hydraulic Attachment Tools Epiroc. Att veta var verktyget är någonstans är också en effektiv antistöldåtgärd. En annan nyhet för i år från Epiroc är deras Pro-fäste för tvärgående fräshuvuden. Detta stela fäste förbättrar skyddsnivån på hydraulslangarna vid arbete i trånga utrymmen med dålig sikt, utan att kompromissa med kvaliteten eller prestandan. Fästet erbjuder bättre slangledning, vilket resulterar i mindre mekanisk belastning och ökat skydd på arbetsplatser med sämre sikt (tunnlar, under ytan). Den robusta låddesignen hindrar rivmaterial från att falla på motorkåpan. Pro-fästet kommer med ett valfritt vattenspraysystem för dammhantering under rivnings-, tunnel- och kanalarbete. Epirocs Pro-fäste gör det nu möjligt för kunden att välja antingen ett fast fäste eller ett roterande fäste beroende på applikation. För information om svenska återförsäljare av Epirocs fräshuvuden besök Epirocs hemsida.

www.epiroc.se

 

MBs fräshuvuden briljerar

Roterande fräshuvuden från italienska MB Crusher har nyligen använts med stor framgång på ett antal infrastrukturprojekt i Europa. När den historiska bron Augustusbrücke över floden Elbe i Dresden skulle renoveras sökte entreprenören efter ett verktyg som inte skulle skada 1700-talskonstruktionen och som skulle passa maskinen som redan fanns på arbetsplatsen, en Liebherr 918 grävmaskin. MB Crusher-specialister rekommenderade ett MB-R800 roterande fräshuvud, lämpad för 10-22 ton tunga grävmaskiner. Den första och mest utmanande fasen i projektet var att frigöra expansionsfogarna. Därefter användes MB-R800 för att ta bort en del av betongen som fyllde brovalvet och gå så djupt som tre meter. I ett annat tyskt projekt skulle en gammal bro över den vältrafikerade AVUS-motorvägen i Berlin rivas. Utmaningen låg i att tillåta trafiken att fortsätta på körbanan som korsade bron. Efter den första fasen som utfördes med tung rivningsutrustning användes två roterande fräshuvuden – en MB-R800 och en MB-R900 – för att ta bort lager av cement och asfalt. I ett annat projekt, denna gång på Korsika, skulle en 450 meter upphängd gångbro, fem meter över havsnivå, byggas.  Den största utmaningen var själva arbetsplatsen på en brant klippa mellan hav och land med väldigt lite utrymme för manövrering. MB Crusher löste det genom att råda kunden att använda en kombination av en Bobcat E85 minigrävare med ett MB-R500 roterande fräshuvud med kit för rotering. I Witzeeze, Tyskland, skulle en entreprenör ta bort betongväggar på en bro och några stenblock på botten av en flod 1,5 meter ned för att bredda flodbädden. En MB-R700 klarade testet med bravur. I Sverige säljs MB Crushers produkter av företaget Entrack.

www.mbcrusher.com 

 

Simex utökar sin produktionsanläggning

2019 blev ett väldigt framgångsrikt år för italienska Simex. Tillverkaren förstärkte sitt försäljningsnätverk, utvecklade nya tillbehör och, viktigast av allt, utökade med en ny byggnad på 7500 m² vid sin främsta produktionsanläggning nära Bologna. Det är ett stort lager med hög kapacitet som gör det möjligt för det italienska företaget att förbättra leveranstiderna och svara på marknadskraven på ett mer effektivt sätt. De höjdpunkter som Simex planerade att visa upp på Samoter, innan mässan sköts fram på grund av coronakrisen, var de nya TFC 400 och TFC 600 dubbla roterande fräshuvuden. TFC 400 och TFC 600 är designade för grävmaskiner på 6 till 10 ton respektive 9 till 12 ton och har båda kontinuerlig rotering, vilket garanterar en smidig och jämn fräsning. Med en kraft på 18,5 kN är TFC 400 idealisk för små grävuppgifter, samt bearbetning av betongytor och landskapsarbete. Den mer kraftfulla TFC 600 (med en kraft på 24,5 kN) är designad för tyngre uppgifter såsom fräsning av nedgångna betongstrukturer i väggar och tunneltak, bearbetning av kapade väggar, samt dikesgrävning och läggning av avloppsrör. TFC 400 har tilldelats Samoter 2020 International Innovation Award i verktygskategorin. Simex säljs av Amas Svenska AB i Sverige.

www.simex.it  

 

Rockwheel fokuserar på optimerad layout av fräständerna

Tyska Rokla, en av pionjärerna och trendsättarna i fräshuvudsindustrin, som marknadsför sina produkter under varumärket Rockwheel, har nyligen fokuserat på fräständernas layout för att uppnå snabb, precis och jämn bearbetning. Den tyska tillverkaren menar att en optimerad layout av fräständerna resulterar i färre avbrott hos fräshuvudet, mer kontinuerlig bearbetning och slutligen högre prestanda. För bearbetning i särskilt hårda material rekommenderas ett särskilt rivningsfräshuvud. Den har en spiralformad djupbegränsare för att förhindra överfräsning och minska vibrationer. Ett annat signum på Rockwheel-fräshuvuden är att de enbart behöver två hydrauliska anslutningar, utan att dräneringsledning krävs. Den speciella ventilkonstruktionen tjänar till att skydda hydraulmotorn. Tillbehörens kompakta konstruktion minskar belastningen på grävmaskinens bom och säkerställer driftstabilitet. I Sverige säljs Rochwheel av företaget NTC AB i Sundsvall.

www.rockwheel.com 

 

Kinshofer döper om sitt sortiment av roterande fräshuvuden

Kinshofer Group, en tysk tungviktare inom kran- och grävmaskinsverktyg, håller för närvarande på att döpa om sitt sortiment av roterande fräshuvuden, som tidigare gick under namnet WS-serien. Från och med nu kommer varje fräshuvud i serien med nio modeller kallas KDC med ett nummer på slutet som anger den maximala arbetsvikten på grävmaskinen som den passar med. KDC-modellerna drivs av motorer med höga vridmoment och kännetecknas bland annat av en modulär konstruktion. Verktygen är lämpade för undervattensarbete på upp till 25 meters djup tack vare dess tätningssystem. Hydraulmotorn kan justeras till grävmaskinens hydraulkretskapacitet. Snabbt och enkelt utbyte av slitdelar minskar driftstoppen. Rotationsfunktionen på 360 grader tillåter exakt placering i hörn, på väggar och andra vertikala ytor för mer exakt bearbetning. Det optimerade arrangemanget av fräständerna säkerställer en hög brytningsförmåga och lågt slitage. Tre fräshuvudsversioner finns tillgängliga med Kinshofer: grävmaskinsversionen för arbete i mjuk till mediumhård sten, profileringsversionen för formning och utjämning av mjuk till mediumhård sten och rivningsversionen för bearbetning av mediumhård till hård sten och betong. Fyra frästandsvarianter gör det möjligt för användaren att uppnå optimal prestanda på olika material: standardversionen rekommenderas för mjuk till mediumhård sten såsom argillit och asfalt, heavy duty-versionen för mediumhård till väldigt hård sten, den slitskyddade versionen för väldigt spröd sten som sandsten och ugnsinfodring, samt träversionen för exempelvis landskapsarbete. I Sverige säljs Kinshofers produkter av företaget RF-System AB.

www.kinshofer.com 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×