PDs Hydraulhammarspecial 2019

Publicerad 22/5, 2019 kl. 11:02

Världen består av hundratals tillverkare av hydraulhammare men i Sverige finns en knapp handfull märken och några av dem starkare än andra. Här är deras nyheter i PD Hydraulhammarspecial för 24:e gången.

Det händer mycket i år på hydraulhammarsidan ifråga om nya produkter. Inte helt otippat spelar mässan Bauma, som arrangerades i april, stor betydelse då många tillverkare passar på att släppa nyheter då mässan i sig ger lite extra uppmärksamhet. Den som besökte mässan i år vet att en oändlig mängd hammartillverkare ställde ut på mässan. De flesta av dem är dock helt okända på den svenska marknaden. I PDs årliga hydraulhammarspecial kommer vi dock som vanligt att fokusera på de varumärken som sedan länge sålts på den svenska marknaden. I vanlig ordning har PD tillfrågat landets återförsäljare om deras nyheter och en ganska stor andel har svarat.

 

Arden Equipment

Vad PD erfar har franska hydraulhammartillverkaren Arden Equipment ingen representation i Sverige, i alla fall inte om man studerar tillverkarens hemsida. Dock har Arden Equipment sålts på den svenska marknaden under många år. Företaget Andersen Contractor hade under många år agenturen. Nytt från Arden Equipment vad gäller deras hydraulhammarserier är att man nu utrustat även sin hammare med den kända Arden Jet-teknologin. Arden Jet är ett dammbekämpningssystem bestående av, på verktyget, integrerade munstycken som effektivt sprider en vattendimma exakt där dammet uppstår när verktyget är i arbete. Det var 2016 som Arden Equipment lanserade Arden Jet på några av sina rivningsverktyg och från och med Bauma i år så finns alltså Arden Jet även på hydraulhammarna. Arden Equipment var först med att fabrikstillverka verktyg med ett integrerat dammbekämpningssystem. Arden Jet finns idag på Arden Equipments hammarserier i vikter från 0,8 till 100 ton. Systemet är särskilt användbart inom rivning, anläggningsjobb och i stenbrott.

www.arden-equipment.com

 

BM Hammaren

Beck Maskin Sverige AB har sedan ett antal år tillbaka sålts BM Hammaren som tillverkas av koreanska företaget AJCE. BM Hammaren har med framgång sålts på den norska marknaden av Beck Maskin Norge och finns nu alltså i Sverige också. Enligt Beck Maskin Sverige ABs Cecilia Bergfelt är volymökningen i Sverige formidabel. “Vi är mycket nöjda med BM Hammaren som håller en hög kvalitet och därför lämnar vi två års garanti på hammaren”, säger Cecilia. BM Hammaren finns i 12 olika modeller. Den minsta hammaren, BM100M, väger 113 kg och är avsedd för bärare på 800 kg till 2500 kg till den största BM Hammaren, BM 1000M på 2279 kg för bärare mellan 25 till 30 ton. Tillverkaren AJCE är en av åtta olika fabriker som tillverkar allt internt i Korea vilket borgar för kvalitet. De flesta andra koreanska tillverkare brukar outsourca sin tillverkning vilket innebär att man köper in komponenter från andra producenter och sätter samman.  

www.beckmaskin.se

 

Brokk-hammaren

Förra året lanserade Brokk sin egen serie av hydraulhammare, BHB-serien. Serien består av åtta modeller. Från den 50 kg lätta BHB 55 optimerad för den kompakta rivningsroboten Brokk 60, upp till den 700 kg tunga BHB 705 för Brokk 500 och den helt nya Brokk 520D. Brokk 60 kommer så småningom fasas ut då den ersatts av nya Brokk 70 som lanserades på Bauma. Precis som för Brokks rivningsrobotar, är kraft- till viktprestanda även en viktig aspekt för de nya hydraulhammarna. Brokks hammare är lätta och kompakta, men ändå lika kraftfulla som tyngre hammare från andra leverantörer.

De nya hydraulhammarna från Brokk matchas perfekt med sin respektive rivningsrobot. Hammaren och rivningsroboten är konstruerade för att ge maximal prestanda tillsammans, vilket skapar förutsättningar för att få ut ännu mer rivningseffekt från Brokks maskiner.

www.brokk.com

 

Nya hammare från Caterpillar

Nya Cat GC S-serie är toppmonterade hydrauliska, tysta hammare från Caterpillar Work Tools. Serien omfattas av modellerna H115 GC S, H120 GC S, H130 GC S och H140 GC S som är speciellt konstruerade för grävmaskiner med arbetsvikter från 13t till 40t. De nya modellerna GC S-serien kombinerar optimala viktförhållanden med enkel design för att säkerställa pålitlig prestanda, mångsidighet, användarvänlighet, bekvämt underhåll och kostnadseffektivitet inom en rad applikationer, inklusive bygg-, rivnings-, stenbrotts- och gruvjobb. Som en paketlösning finns Caterpillars konstruerade hydrauliska kits för att ge en exakt hammare till maskin passande för Cat-modeller, vilket garanterar optimal prestanda. Eliminering av tomslag skyddar hammaren genom att minska intern spänning och värme, vilket resulterar i lägre totala ägandekostnader och driftskostnader. Som en standardfunktion har GC S-serien hammare ett skyddande, inneslutet hölje, utformat för att sänka ljudnivån för operatören såväl som för den övergripande arbetsplatsen. Hammarnas toppmonteringsdesign ökar slagkraften genom att säkerställa att hammarkraften och stötkraften är konsekvent i linje. Toppmonteringen ger också ett större arbetsområde och förbättrar synligheten för operatören. I Sverige säljs Cat Work Tools hammare av Pon equipment.

www.pon-cat.com

 

Epiroc

Lagom till Bauma lanserades en ny tunnelversion av Epiroc Solid Body hammare. Epiroc har utvecklat applikationsspecifika versioner av sina hammare SB 302 och SB 452 för de tuffa utmaningarna i gruv- och tunnelarbeten. Hammarna är konstruerade för bärare mellan 4,5 till 13 ton och har en ny kolv i rostfritt stål som ger längre livslängd. Andra förstärkningar av hammarna har också införts för att öka hammarnas livslängd i tuffa förhållanden. Särskilda funktioner för att hindra damm och skräp att ta sig in i hammaren inre har också applicerats.

En annan stor nyhet som kom förra året är att Epirocs EC hammare får ett uppgraderat hölje som bland annat gör att hammaren blir lättare att serva och billigare att äga. På modellerna EC100-EC155 med en arbetsvikt på 800kg till 2600kg görs hålet i bottenplattan på höljet större så att den flytande bussningen kan dras ut nedåt utan att separera slagverket från höljet. 

Detta gäller specifikt modellerna EC100, EC120 och EC135 samt EC140, EC150 och EC155 som dessutom får förstärkta tänder och sidoplattor längst ned. 

Nils Almkvist som är Epirocs försäljningschef på hydrauliska tillbehör i Sverige berättar att EC-sortiment ger ett bra prisförhållande till prestanda med den pålitlighet som användaren förväntar sig av en Epiroc-hammare. “Med många funktioner blir dessa hammare till hållbara arbetsredskap som ger operatören bra resultat i alla brytningsuppgifter”, berättar Nils.

Andra egenskaper är EC-seriens hybridteknik med en integrerad kolvackumulator med kvävgas som ger konstant hög slagenergi, säker start och jämn drift. Hammarna har beteckningen VibroSilenced Plus som innebär upphängning i icke-metallmaterial för att isolera slagmekanismen från hammarkroppen och försegling av alla öppningar för att minska buller- och vibrationsnivåerna. Vidare innebär att hammarens inbyggda reglerventilen och EnergyRecovery-systemet ger optimal effektivitet med lägre vibrationsnivå. EC-hammarna är gjutna i ett block vilket ger en kombinerad cylinder- och verktygshållarsektion som därmed innebär att inga sidobultar behövs för extra säkerhet. Cylinderfodret är utbytbart för kostnadseffektiva reparationer.

Hammarna har så kallad slagkammarventilation genom att den inbyggda backventilen minskar mängden damm som sugs in runt verktyget och i slagkammaren.

Steglängden i kombination med startlägesventilen gör att operatören kan justera hammarens driftsläge efter användningen för att få optimal prestanda.

EC-hammarna kan som tillval förses med ContiLube II som är ett självsugande automatiskt smörjsystem som minskar fettförbrukningen och ger kontinuerlig smörjning. Hammarna slitbussning är enkelt utbytbar tack vare att det är en flytande mejselbussning i full längd gör att det går snabbt att byta med standardhandverktyg.

En annan nyhet värd att nämna i sammanhanget även om det var ett tag sedan den lanserades är Epirocs patenterade IPS-system som tar hydraulhammaren till en ny nivå.

Nyheten kom 2018 och innebär att många av Epirocs riggmonterade tunga hydraulhammare nu är utrustade med det patenterade IPS-systemet (Intelligent protection system). Detta helt automatiska  system kombinerar Epirocs populära  AutoControl- och StartSelect- funktioner och ger enklare, effektivare och mer ekonomisk drift än någonsin tidigare. IPS gör brytningsprocessen ännu enklare för användaren genom automatisk anpassning av hammarens driftbeteende till alla arbetsförhållanden. Drifttiden ökar, eftersom IPS, med dess helautomatiska funktionalitet, inte kräver någon åtgärd eller reaktion från användaren och därför förekommer inga avbrott i arbetsprocessen.

Epirocs hydraulhammare säljs förutom genom Epirocs egen organisation också via svenska generalagenten Maskinia AB som i sin tur har ett antal egna sälj- och servicekanaler.

www.epiroc.com

www.maskinia.se

 

Furukawa Rock Drill utökar FXJ-serien

Furukawa Rock Drills FXJ-serie av hydrauliska hammare är det synergistiska resultatet av mer än 50 års erfarenhet och kontinuerlig utveckling i kombination med dagens teknik. PD har bevakat seriens utveckling många gånger under åren. Två nya modeller introducerades vid Bauma 2019, FXJ225 och FXJ1070. En av åtta FXJ-modeller, FXJ1070, ersätter F100XP. Den nya modellen lägger till halvt ton i vikt och betydligt mera slagkraft, såväl som hållbarhet och den lägsta ägandekostnaden i serien. Tack vare förbättringar av sina så kallade in-linersystem och olika andra patenterade lösningar erbjuder de nya FXJ-hammarna ett ökat viktförhållande. En viktreducerad hammare med högre slagkraft ger större brytkraft, med mindre underhåll med minimalt driftstopp och enkel hantering. En ökad bredd i oljeflöde gör att hammaren kan användas med större bredd avseende grävmaskinstorlekarna.

En ny monoblockdesign eliminerar behovet av bultar, vilket resulterar i högre prestanda och mer stabilitet. FXJ-seriens smala design som ökar effektiviteten gör den idealisk för användning i rivningssammanhang eller som produktionshammare vid stenbrott. Både ljud och vibrationer reduceras också med det nyutvecklade dämpningssystemet. Den höga produktionskvaliteten i kombination med den nya monoblockkonstruktionen och nyutvecklade stånghållare gör att enskilda komponenter varar längre, vilket kraftigt minskar de totala underhållskostnaderna. De nya modellerna erbjuder de standardfunktioner som finns på Furukawas tidigare hammare, såsom eliminering av tomslag, justerbar kolvslag, anslutningar för ett centralt smörjsystem och undervattensarbeten, damm- och smutsskyddad och många fler egenskaper. I Sverige säljs Furukawas hammare sedan många år tillbaka av Amas Svenska AB i Enköping.

www.amas.se

 

Kinshofer köper italienska hammartillverkaren Hammer

Kinshofer kanske inte är ett namn som är så känt i Sverige men är en stor aktör i många andra länder genom bland annat sin tillverkning av verktyg för rivning och återvinning. Bolaget har ett nära samarbete med bland annat nederländska Demarec och nyligen förvärvade Kinshofer den italienska hammartillverkaren Hammer som ligger i den tillverkartäta regionen Molfetta intill Bari där Indeco har sitt huvudkontor och fabrik. Det kanske inte är bekant för alla men bland annat Kinshofer, Demarec och Brokk ägs av det svenska bolaget Lifco.

www.kinshofer.de

 

Ny minihammare från Indeco

Indeco är Italiens största hammartillverkare och företaget grundades för 43 år sedan. Bolaget har en mycket stark position på hemma marknaden men nära hälften av produktionen exporteras. Förutom Europa är USA en viktig marknad. På Bauma lanserades en rad olika hydrauliska verktyg för rivnings- och återvinningsmarknaderna. Man passade på att utvidga sin serie av små hydraulhammare genom lanseringen av minihammaren HP 100. Som företages VD, Michele Vitulano, uttryckte det: “HP 100 är den lilla hammaren med det stora uttrycket”. HP 100 är den minsta hammaren i serien men håller trots det en imponerande avverkningstakt. HP 100 har utvecklats för minigrävare i vikter mellan 700 till 800 kg och är perfekt för jobb i trånga och känsliga områden. Utmaningen för Indeco var att utveckla en hammare som klarade av att arbeta kraftfullt med ett lägre oljeflöde. Och tillverkaren lyckades nå de mål som hade satts upp i utvecklingsarbetet. Man har utvecklat en hammare som har ett oljeflöde på 15 liter och uppåt med maximal hydraulisk effektivitet trots att hammaren väger under 60 kg. Resultatet av utvecklingsarbetet blev HP 100, en hammare med med större ståldiameter än hammare i samma klass och med en häpnadsväckande energi per slag vilket minskar rivningstiden och garanterar hög produktionstakt. I Sverige säljs Indecos hydraulhammare av återförsäljaren Andersen Contractor.

www.andersen-contractor.se

 

Framgång för Montaberts SC 36-hammare

Montabert SC 36 har rönt stor uppskattning tack vare sin effektivt slutna och isolerade hammarkropp för att minimera skadliga vibrationer, minska buller, begränsa jobbstörningar och skydda viktiga hammardelar från damm och skräp. Hammaren är konstruerad för användning med kompaktlastare, traktorgrävare och minigrävare som väger mellan 1 och 15,5 t. SC 36 som producerar 1550 slag per minut och har en arbetsvikt på 365kg och en slagenergi på 4448N.

SC-serien är mycket tolerant mot baktryck och är kompatibel med alla befintliga hydrauliska system med användning av intern tryckreglering. En enkel "plug and go" -process innebär att inga extra komponenter eller komplicerade justeringar behövs. SCs hydrauliska fördelning justerar automatiskt arbetstrycket för hammaren, vilket möjliggör optimal funktionalitet. Med få slitdelar, och inga slipsstänger för förenklat rutinunderhåll, är SC-hammaren också kompatibla med alla snabbkopplingar och uppfyller alla anpassningskrav för olika bärare. Montabert säljs i Sverige av företaget DL Maskin AB i Falun.

www.montabert.com

 

NPK släpper ny serie små hammare

Japanska tillverkaren NPK, känd för sin höga kvalitet i sina rivningsverktyg, släpper nu en ny serie av små hammare kallad PH-serien. Serien finns idag i sex modeller från 94 till 465 kg, exklusive fäste, för bärare mellan 1 till 12 ton. Vikterna för hammarmodellerna i den nya serien är lägre än föregångarna men med bibehållen samma höga slagkraft. Hammarna är bygda utan sidobultar och har försetts med ett helt nytt ventilsystem. Hammarna i PH-serien kan enkelt justeras med eller utan tomslagskydd. NPK använder samma teknik som tidigare med endast komprimerad gas som genererar själva slaget och den nya PH-serien har ett lägre gastryck i gaskammaren vilket gör hammaren mera lättdriven. Spetsbussningen består av endast en lång bussning som enkelt kan bytas ut för hand vilket förenklar underhållet av hammaren. Förutom den nya hammarserien lanserade NPK en rad andra hydrauliska rivningsverktyg på Bauma som vi återkommer om i nästa utgåva av PD. I Sverige säljs NPKs produkter av företaget SEMAB, Skandinaviska Entreprenadmaskiner AB.

www.semab.org

 

Rammer/Sandvik

Ett företag som tagit återförsäljarskap, service, reparation och det bästa för kunden på allvar är Rammers svenska återförsäljare Göteborgs Hammarservice i Hisings Kärra strax utanför Göteborg. Göteborgs Hammarservice är ett familjeföretag som arbetat med hydraulhammare sedan 40 år tillbaka. Företaget säljer, servar och reparera nya och begagnade hydraulhammare av alla typer av varumärken. Men man är förstås experter på just Rammer som man är återförsäljare för. Företaget säljer både nya och begagnade Rammer. Förutom att man är auktoriserad återförsäljare och serviceverkstad för Rammer/Sandvik har man även ett stort lager av spet till de flesta Rammer-modellerna och även andra varumärken. Huvudkontor och ny verkstad är belägen i Orrekulla Industriområde intill E6:an på Hisingen men med sina servicebilar täcker man in halva Sverige. “När kunden behöver oss finns vi på plats”, säger Robin Andersson på Göteborgs Hammarservice. Vad gäller nyheter från Rammer så framhåller Robin Rammers Excellence Line som hänger ihop med att Rammer fyller 40 år. Man har uppgraderat och uppdaterat sin Excellence Line vilket är en uppföljning av lanseringen av Performance Line under 2018.

En av huvuddragen i den nya linjen är att säkerheten är endemisk för driften av intervallet, oavsett om hammaren används i ett stenbrott, på rivningsprojekt, tunnel eller någon annan applikation. För att förstärka detta engagemang har alla modeller reflekterande klistermärken som påminner användarna om vikten av att arbeta säkert, och att hjälpa kollegor att göra detsamma.

En av de viktigaste egenskaperna hos Excellence Line är Rammers utvecklade Ramdata, RD3 som är et fjärrövervakningssystem, som sägs vara det första av sitt slag på hammare. RD3 använder “My Fleet” telematiktjänst för att spåra och övervaka användning av utrustning i maskinflottan utan att behöva gå till en webbplats för att samla in data, vilket gör den idealisk för återförsäljare, uthyrningsföretag och operatörer. Det här molnbaserade systemet gör att hammarna kan ses och övervakas i Google Maps.

De viktigaste fördelarna med systemet är att det gör det möjligt för ägare och chefer av maskinflottor att veta exakt var deras utrustning är och hur den används och mår. Detta underlättar bättre affärsbeslut genom att tillhandahålla förbättrad säkerhet och optimerad lokalisering av maskiner och verktyg, samtidigt som det möjliggör ökad applikationskunskap och operatörsutbildning, allt som uppnås via GPS-data. Detta hjälper verktygen att bidra till ägarens övergripande lönsamhet och effektivitet.

Excellence Line återspeglar vidare Rammers ökade kundfokuserade genom en mängd nya funktioner. Exempelvis den nedre verktygsbussningens rotation och möjligheten till byte i fält ökar livslängden på verktyget, vilket bidrar till minskade driftskostnader. Detta återspeglas vidare genom användning av två verktygshållarstiften som ökar verktygets och stiftens livslängd, samt ökar livslängden på verktygsbussningarna. En IBP av/på-knapp är monterad på ventilkroppen vilket möjliggör lätta fältjusteringar (modell 2577E och uppåt). Separata smörjkanaler från ventilkroppen till övre och nedre verktygsbussning ökar dessutom livslängden för verktyg. Jobbar du med hydraulhammare och har vägarna förbi Hising Kärra, titta in till Göteborgs Hammarservice. I ett kommande nummer av PD publiceras ett mera fullödigt reportage om bolaget.

www.rammer.com

www.hammarservice.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×