Mobila krossar och siktar

Publicerad 6/7 kl. 14:06

Inom branschsegmentet mobila krossar och siktar rullas flera nyheter ut på marknaden och in på arbetsplatser i flera olika länder – från Finland hela vägen till Israel.

Arjes-shredders i bruk i Israel 

Arjes-shredders har använts i flera olika applikationer i Israel, bland annat hos Gal Michsur som använder en Impaktor 250 Evo för att bearbeta material. Malt träavfall används främst som ersättningsbränsle i förbränningsanläggningar och inhämtas av ett externt företag för att producera bränsle. Grönt avfall förbereds och används för bearbetning i komposteringsanläggningar. Metallföroreningar tas bort med hjälp av en överbandsmagnet, och därefter siktas biomaterialet. Avfallet mals sedan ned för att minska volymen och spara på kostnader för transport och deponi (i Israel baseras dessa kostnader på materialets vikt och volym). Det andra exemplet på Arjes-shredders i Israel är Carmel Natural Products Ltd., som har ett eget komposteringsområde och en uppsamlingsplats för grönt avfall som mals på plats med en Titan 950. Materialet siktas och bearbetas med en höghastighetsmaskin ned till en materialstorlek på 0-22 mm, vilket är ett krav i Israel. Med hjälp av Titan 950 kan stenar och metall som inte upptäckts under försorteringen malas och sorteras ut. Det tredje exemplet på Arjes-shredders i Israel är en stor avfallsuppsamlingsplats i södra Israel. En stor del av avfallet som samlas där dumpas och begravs. Genom att använda Titan 950 kan volymen på hushållsavfall och kommersiellt avfall reduceras så att fler lager avfall kan deponeras, vilket innebär mer pengar för systemoperatören, enligt Arjes. De två valsarna kan installeras och tas bort snabbt tack vare snabbväxlingssystemet.

www.arjes.de
www.andersen-contractor.se

 

Haas – omarbetar träavfall till biobränsle

BWE Balthasar GmbH är ett tyskt avfallshanteringsföretag som driver en avfallsorteringsanläggning. De var på jakt efter en maskin som varje år skulle kunna omarbeta cirka 40 000 ton träavfall till bränsle för termisk användning i ett biomassaverk. Träflisor i materialstorleken 80-120 mm var tänkta att produceras i ett enda steg under malningsprocessen. Tillverkaren Haas försåg dem med en Haas Tyron förshredder och en Alva-stjärnsikt med återcirkulation för överdimensionerat material. Tyron har ett tvåvalssystem som är lämpligt för hårt trä, såsom järnvägsslipers med massiva järnplattor, samt en neodymmagnet i “cross-belt”-utförande. Den finkorniga verktygskonfigurationen (7/6-4) ger BWE utmärkta träflisor och hög produktion, enligt Haas. Alva-stjärnsikten separerar den användbara fraktionen < 120 mm från den överdimensionerade > 120 mm. Det överdimensionerade materialet förs tillbaka till shreddern med hjälp av den integrerade och återcirkulerande transportören. Den integrerade skruvtransportören samlar upp och tömmer det användbara materialet.

www.haas-recycling.de

 

Ny mobil sikt, kross och e-Power-serie från Metso Outotec

Den nya mobila sikten Nordtrack S2.5 är en liten skalperingssikt utformad för små arbetsplatser och olika applikationer. Med en kompakt och lätt struktur, en dubbeldäckssiktning och ett urval av olika siktgaller är den lämpad för byggentreprenörer som ofta byter arbetsplats eller som en hyresenhet. Den mobila slagkrossen Nordtrack I908 är designad för mindre arbetsplatser inom materialreduktion och kan användas med olika sorters matningsmaterial. “Försäljningen av Nordtrack har utvecklats väldigt bra trots pandemin; vi har faktiskt överträffat försäljningsmålen i vissa områden”, säger Vesa Tuloisela som är chef för Nordtracks produktutbud på Metso Outotec. ”Vi lyssnar dock alltid noga på kundfeedback. Dessa två nya produkter representerar ett konkret resultat av dessa diskussioner.”

Med den nya Lokotrack e-Power-serien kombineras de dieselelektriska och mobila Lokotrack-kross- och siktenheterna i ett enda erbjudande. Serien inkluderar 15 krossar och 6 siktar. Tack vare utvecklingsåtgärder för att sänka bränsleförbrukningen är de årliga koldioxidutsläppen från Lokotrack-utrustningen 20 000 ton lägre idag jämfört med innan 2010, enligt Metso Outotec. “Lokotracks designprinciper är enkla: optimera driftskostnader, kapacitet och slutproduktkvalitet för kundens applikation”, säger Kimmo Anttila, VP Lokotrack-lösningar på Metso Outotec. "Lokotrack är robust, energieffektiv och mycket mobil – och den uppfyller kunders mångsidiga behov idag och imorgon."

www.recycling.metso.com

 

 Dieselfritt med RM 120X-hybrid 

År 2018 investerade Taha Zahir från Kafr Qasim, Israel, i en RM 120Go!-kross. Sedan dess har den bearbetat bygg- och rivningsavfall för att producera vägunderlagsmaterial. Bearbetningen sker i en sluten hall vilket innebär att det är viktigt att utsläppen hålls på en låg nivå. Taha Zahir var intresserad i ytterligare en kross med låga utsläpp och valde hybriden RM 120X, som kan användas både dieselelektriskt eller helt elektrisk. Materialet bearbetas elektriskt för att producera kubformigt material (0-32 mm). Taha Zahir beställde också ett stofthanteringssystem och installerade en vindsikt på krossarna. Varje dag levereras cirka 1000 ton bygg- och rivningsavfall, blandat med plast, trä och textilier, till Kafr Qasim. Med maskinens kommunikationslampor kan användaren se systemets nuvarande status, och RM 120X ser till att hålla operatören utanför riskzonen under krossning. RM Go!-principen har utvecklats för de nya Next-maskinerna, och information om krossningsprocessen visas i RM Go! Smart-appen.

www.rubblemaster.com
www.opsystem.se

 

Powerscreen presenterar batteridrivet siktkoncept

Powerscreens elektrifieringsstrategi innehåller ett nytt koncept för krossning och siktning – den batteridrivna sikten Eco-Warrior – som är designad för att, enligt Powerscreen, leverera den prestanda som deras maskiner är kända för, samtidigt som den är en självladdande eller plug-in-modell med en tyst motor utan efterbehandlingsbehov. Motorstorleken har halverats jämfört med den dieselhydrauliska enheten, och batteripaketet innebär utsläppsfri drift med möjlighet till kraftförstärkning. Som en del av Powerscreens dekarboniseringsstrategi har de utvecklat sitt sortiment för att minska miljöpåverkan. De har gjort kross- och siktutrustningen mer bränsleeffektiv genom att implementera direktdrivningssystem för krossarna och förbättrad motorkapacitet och drivlinjedesign för siktarna. Ett annat verktyg för bränsleeffektivitet är Powerscreen Pulse-telematik som bland annat hjälper kunderna att se hur och var deras maskiner används. Hybridserien har nu fler elektriska krossar/siktar samt modeller som drivs av kombinationer av diesel och el.

www.powerscreen.com

 

Komatsu Europe introducerar ny mobil käftkross

BR380JG-3, som drivs av en Komatsu EU Steg V-dieselmotor, levereras med ett så kallat CO₂-off-setting scheme. “Nya BR380JG-3 är Komatsus första dieseldrivna maskin i Europa med Net Zero CO₂-utsläpp”, säger Vince Porteous, Product Manager Komatsu Europe. “Komatsu anser att lösandet av miljö-, social- och bolagsstyrningsfrågor (ESG) är nyckeln till framtiden.”

Arbetsvikten varierar från 33 500 till 35 310 kg. Motorn har en effekt på 159 kW/213 HP vid 2050 rpm. Det halvautomatiska matningssystemet innehåller överbelastningsdetektering och automatisk matarkontroll. Maskinen har en käftöppning på 1065 x 550 mm med avsmalnande sidoplattor. Den har en maximal krossningskapacitet på upp till 240 t/h och en 1050 mm bred huvudtransportör (med en topphastighet på 120 m/min) och kan bilda en hög med färdigkrossat material på 37 ton utan förflyttning av maskin. BR380JG-3 har en start-och-stopp-funktion med en knapptryckning; ett vikbart åtkomststeg för underhåll vid marknivå; med mera. Komtrax-telematik och underhållsprogrammet Komatsu Care erbjuder fleet management och support, skyddar maskinen mot felanvändning och garanterar enligt Komatsu maximal effektivitet och drifttid.

www.komatsu.eu
www.sodhaak.se

 

 Nya Tana 440-shredders 

Tana 440-shredders har förbättrats som svar på feedback, och den första nya modellen Tana 440DTeco är enligt Tana mer mångsidig, mer produktiv och lättare att använda. Ramdesignen ger mer utrymme för materialflöde under rotorn. Förutom rotorn med 33 skär finns ett alternativ på 44 skär som ökar kapaciteten/uteffekt vid malning av däck med 25 procent. Dessutom har transportörsystemet omdesignats. Överföringstransportören och utmatningstransportören har båda justerbar hastighet. Utloppstransportörens ram är självbärande vilket gör det möjligt att justera vinkeln. Vågsystemet kalibrerar sig själv beroende på utmatningstransportörens vinkel. Överbandsmagneten har dessutom flyttats högre upp. Utrymmet mellan magnet- och utmatningstransportören kan justeras under drift. Tana Control System (TCS) har även en pekskärm. Användargränssnittet hjälper användaren att hitta de mest effektiva inställningarna för varje process. Dessa shredders finns som som band-, släp- och elmodell.

www.tana.fi

 

 Nya produkter från Keestrack 

Den larvbandsburna och reversibla slagkrossen Keestrack I4e kan användas vid sekundär krossning av sten och återvinning av byggmaterial. Dess design, med en stor variabel krosskammare, rotor och elektroniskt övervakad hydraulisk spaltjustering, möjliggör matningsstorlekar på upp till 250 mm. Sekundär och tertiär krossning kan kombineras i en mobil lösning. Systemet har ett dieselelektriskt drivkoncept och väger 41 ton. Drivenheten med en 447 kW dieselmotor och en 300k Va generator är utformad som en avtagbar modul. Keestrack presenterar också den batteridrivna och larvbandsburna materialtransportören Keestrack S5e, samt sin första produktionsmodell för nya vägfräsmaskiner, Keestrack F6 med ny frästrumma. Keestrack F6 har en 447 kW Cummins-motor, en arbetsbredd på 2000 mm och ett arbetsdjup på upp till 320 mm. Prototyper och förseriemodeller för fräsmaskinerna har genomgått tester i Asien där serien produceras. Parallellt med deras introduktion där arbetar Keestrack även med introduktionsstrategier i andra regioner.

www.keestrack.com
www.fredheim-maskin.no/sv/

 

Kleemann presenterar ny mobil kräftkross

Det mobila käftkrossverket Mobicat MC 110(i) Evo2 är en vidareutveckling av sin föregångare. Den har en produktion på upp till 400 t/h och kan användas i stenbrott och återvinning där tonvikten ligger på grov krossning. Krossen har ett överbelastningssystem i två steg. Om okrossbart material kommer in under krossningsprocessen öppnar CSS två gånger snabbare än med föregångaren eller, som ett alternativ, upp till fyrtio gånger snabbare. Andra funktioner inkluderar ett kontinuerligt matningssystem, en extra lång artikulerande krosskäft, med mera. Kleemann erbjuder också de mobila klassificeringssiktarna Mobiscreen MS 1202 och MS 1203 med en matningskapacitet på upp till 750 t/h. De finns med två eller tre siktdäck och har siktningsytor på 12 m² i övre och mellersta däcket och 11 m² på nedre däcket. Materialmataren rymmer 10 m³. Båda siktar kan kombineras med krossverk från Kleemann Evo- och Pro-serien. De drivs av hydrauliska kraftenheter, och alternativet Dual Power gör att de kan drivas av elektrisk kraft.

Dessutom lanserar Kleemann nya Mobibelt-transportörer, så kallade stackers, i tre storlekar och utföranden. Mobibelt MBT 20 har en bandlängd på 20 meter. Med MBT 24 erbjuder Kleemann en stacker med bandvagnschassi och en längd på 24 meter. MBW 15 har en transportbandslängd på 15 meter och kan flyttas med en traktor.

www.wirtgen-group.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×