Mobil återvinningsutrustning, evolution steg för steg

Publicerad 18/5, 2015

En gång arbetade jag för ett företag med ganska strikta definitioner på detta område. Mobil innebar hjul eller larvband. Portabel innebar ben eller medar. Men båda kategorierna var naturligtvis transportabla. I det här fallet ska vi göra det enkelt: om det kan flyttas med relativ lätthet, betraktas det som mobilt.

Det råder ingen tvekan, mobilitet är framtiden! I stället för att dumpas, kan rivningsmaterial bearbetas, på plats. Vid rivning av betong separeras skrotet och säljs vidare. Betong kan sedan återvinnas med mobila enheter av krossar och siktar, kanske kompletteras med skopkrossar och siktar. Det krossade materialet möter i dag de högt ställda kraven på bärlag. Dock är det fortsatt en viss begränsning i Sverige att använda återvunnen betong för vägbyggen. För att en mobil återvinningskross eller sikt ska löna sig för en rivningsentreprenör handlar det kanske idag inte så mycket om stora volymer utan snarare att tillgången och behovet är konstant. Idag finns många små smidiga krossverk som även gör små volymer lönsamma. Något annat som är konstant är utvecklingstakten. Våra leverantörer lanserar kontinuerligt nya lösningar och produkter som gör återvinningsarbetet smidigare, effektivare och sist men inte minst mera lönsamt. Nedan kan du hitta en handfull exempel från några av de större aktörerna inom detta område, i alfabetisk ordning.

Hartl Crusher
Hartl lanserar nu en mycket smidig och kompakt 2-däckssikt, Hartl HSP 3300. Sikten bygger på en kompakt design med hög siktningskapacitet, beroende på det material som matas in i den. Sikten har en kapacitet på upp till 90 m3/h. Enligt Hartls chefskonstruktör Georg Haberfellner, ligger den största fördelen i siktboxens elektrohydrauliska enhet som ger mer kraft än jämförbara rena elektriska enheter och är också mer robust och tålig. Samtidigt är, med detta drivsystem, hastigheten på siktens rotation kontinuerligt variabel och man kan även vända rotationsriktningen. Produkten kan användas för klassificering och förfining av återvunnet material samt för screening av natursten. Sikten är också perfekt för användning vid vägbyggen och markarbeten, skogsprojekt, utgrävningar med mera. Sikten är också idealisk för arbete tillsammans med Hartls skopkrossar och siktskopor. Vidmatning med skopa kan upp till tre fraktioner framställas. Kombinerat med en siktskopa klarar sikten att producera upp till fyra fraktioner.
Som ett komplement erbjuder Hartl även lämpliga transportband. Transportbanden är också elektriskt drivna och erbjuder en maximal höjd på 2,5 m. Den särskild vikmekanism möjliggör enkla bältesbyten och minskar transportmått till ett minimum. Sikten, inklusive transportband, har en elektrisk energiförbrukning på endast 14kW. Användarfördelarna är flexibilitet och kostnadseffektiv separation av återvunnet material och natursten på plats med måttliga krav på utrymme och tid.

Powerscreen
Power är en del av Terex Corporation. Terex tillverkar ett brett sortiment av utrustning för kunder inom olika branscher, bland annat bygg-, infrastruktur, tillverkning, transport, raffinering, energi, allmännyttiga, mineral och gruvindustri. Vid årets Intermat lanserade Powerscreen sin nyaste mobila sikt, Powercreen Warrior 600. Larvbandsburna Warrior 600 är det senaste tillskottet i siktfamiljen Warrio som idag består av sex olika modeller i varierande storlekar. Enkel transport är bara en av många spännande funktioner på denna nya modell. Warrior 600 är mycket mångsidig med sin banbrytande enkla omvandling för erhållande av 3 eller 2 fraktioner. Omställningen sker inom loppet av några minuter. Sikten har konstruerats särskilt för operatörer för vilka mångsidighet, manövrerbarhet och transport är av avgörande betydelse. Warrior 600 har också en 2,4 x 1,2 m siktlåda med 6G-acceleration. Användarfördelarna omfattar snabb etableringstid och enkel drift med hjälp av hydrauliska fällbara sidotransportörer, styva matartrattsidor och två hastigheter.

Rockster
Kormann Rockster Recycler GmbH i Österrike har lanserat sin nya larvbandsburna slagkross R900. Den mobila enheten är baserad på ett helt hydraulisk koncept och klarar därför att förbättra kubiciteten på slutprodukten enligt tillverkaren. Enheten kan användas för återvinning av asfalt, betong och rivningsavfall liksom för krossning av naturlig hård sten. Utformningen av själva kvarnen innefattar två hydrauliskt ställbara svängbalkar samt variation av rotorhastigheten vilket leder till en förbättrad slutprodukt. Drivsystemet har placerats på baksidan av maskinen, inneslutet i ett ljudisolerat hölje. För underhålls- och serviceändamål kan utrymmet där drivsystemet placeras öppnas på alla sidor. Hydraulpumpen för alla hjälpdrifter samt pumpen för hydrostatfunktionen drivs via en fördelningsväxel som är flänsmonterad på drivmotorn. Hydrostaten aktiverar krossen via en V-remdrift. Det finns också en magnetseparator på maskinen. Enheten drivs med ett Caterpillar larvchassi. Maskinens sikt mäter 1800 x 1200mm. Transportdimensioner: Längd: 14.10m, Bredd: 2,5 m, höjd: 3,25. Totalvikt är bara 28.6t.

Sandvik
Sandvik lanserade nyligen sin nya QA441 som är en mobil dubbelsikt konstruerad för att passa behoven hos större aktörer. Några av våra läsare kanske redan vet att den dubbla sikttekniken använder två Hi-Speed siktar som fungerar oberoende av varandra. Den första sikten så att säga raffinerar materialet och gör det möjligt för den andra sikten att optimera de slutliga fraktionerna. Tekniken gör det möjligt för den nya sikten att producera stora volymer av fraktioner i enlighet med dagens ofta strikta specifikationer. QA441 är en högproduktiv 6 x 1,5 m tvådäckssikt som har en stor mataröppning, två oberoende vinklade siktlådor och utökade produkttransportörer som erbjuder stor kapacitet. Allt detta sker på ett kraftfullt chassi som är konstruerad för att klara de tuffa påfrestningarna som ofta är fallet i återvinningsapplikationer. Andra modeller inom detta produktområde inkluderar siktarna QA331, och QA451.

Rubble Master
Rubble Master har utvecklat sin rentalstrategi ytterligare, denna gång i samarbete med Buloc deras försäljningspartner i Alsace, Lorraine och Franche-Comté. Nya rentalkrossen RM Compact är enkel och logisk att använda och därmed lämplig för uthyrningsverksamhet. RM Compact är perfekt för entreprenören som inte har behov av en kross hela tiden och när krossbehovet heller inte är så stort kanske upp emot 2000 ton per tillfälle. Den största fördelen med Rubble Masters högprestanda, tysta och ekonomisk krossar i uthyrningsbranschen är användbarheten. Tack vare principen Go!, som lanserades för några år sedan, blir RM Compact enkla och logisk att använda. Användaren tjäna pengar så snart de tas i drift utan långa dyra etableringstider. Att hyra kross när man behöver har blivit ett populärt koncept i Frankrike mycket på grund av landets lågkonjunktur som startade redan 2008. Buloc upplevde marknaden som trög. Folk var entusiastiska vid produktdemonstrationer och kunder fann kvaliteten övertygande men problemet var finansiering. “Jag började då att utveckla mitt rentalkoncept med en hel del hjälp från Rubble Master ”, förklarar Thierry Venturini VD för Buloc.
“Vi har framgångsrika hyrt ut våra maskiner i Österrike under ett antal år. Med denna kunskap vi har också stött våra försäljningspartners, som Buloc i Frankrike, under en tid nu”, säger Gerald Hanisch, Rubble Masters grundare och koncernchef.
Kanske vi får se det här upplägget även i Sverige från OP System som är återförsäljare för Rubble Master.

David Ehrenstråle, text.

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×