Milwaukees paradigmskifte

Publicerad 7/4, 2020 kl. 16:05

Det som branschen inte trodde skulle hända på flera år har hänt. Milwaukee släpper världens första batteridrivna proffsmaskiner för diamantborrning, betongkapning och bilning.

Batteridrivna handverktyg är i princip det som gäller på byggarbetsplatsen idag. Det är sällan man ser ett handverktyg med sladd numera. Det har gått snabbt med utvecklingen av batterierna. De har blivit mindre och kraftfullare, säkrare med mindre risk för överhettning och brandrisk och de kan idag laddas till full styrka på knappt en timme.

 

Nu även batteridrift för proffsen

Men än så länge funkar batterierna bara på små verktyg, trodde vi, tills för bara några veckor sedan. Bland de tunga proffsanvändarna som exempelvis betonghåltagare, rivare, de som jobbar med tunga handhållna kapmaskiner eller mejselhammare var utsikterna för batteridrift och lättare maskiner inte så hoppfulla.

Uppfattningen bland professionella betonghåltagare och rivare har varit att det i nuläget är närmaste omöjligt att sätta batteridrift på professionella kärnborrsystem, fullstora betongkapar och bilningsspett. Batterier med dagens teknik skulle bli alldeles för stora och tunga. Och så mitt i allt detta går nu tillverkaren Milwaukee, som ägs av Techtronics Industries, och gör raka motsatsen. Nyligen vid ett stort produktlanseringsevent i Europa lanserades ett batteridrivet kärnborrsystem för kärnborrning med diamantverktyg i armerad betong upp till diametern 150 mm, en batteridriven betongkap för klingor med diametern 350 mm och ett batteridrivet bilningsspett.

För nördiga journalister inom byggindustrin är detta ett enormt genombrott, ett paradigmskifte för eldrivna handverktyg och maskiner. Man kan bara gissa var det här ska sluta.

 

Nya MX Fuel-serien

Serien där de nya och revolutionerande maskinerna ingår kallas Milwaukee MX Fuel och är sannerligen maskiner med noll utsläpp. Förutom de nyheter som nämnts omfattas serien även av en batteridriven belysningsmast och en batteridriven rensmaskin för avlopp. De övergripande egenskaperna som gäller för alla nya produkter i serien är inga avgaser, inget krångel med startsnöre och uppstart, ingen blandning av bensin och olja, inget motorunderhåll, samma kraft som bensin- och nätdrivna byggmaskiner men betydligt lägre vikt. Utrustningen kan dessutom användas inomhus i stängda utrymmen utan risk för förgiftning.

Samtliga nyheter drivs med ett och samma batteri, ett så kallat Max Fuel RedLithium-batteri. Batterierna är patenterad med unika funktioner som att skydda mot fallskador, vibrationer, vatten och extrema temperaturer. Batteriet är försett med RedLink-elektroniken som gör att batteriet, maskinen och laddaren kommunicerar med varandra för at skapa en optimal prestanda och batteritid. MX Fuels RedLithium-batteri använder den mest högpresterande och högkvalitativa lithiumjon-tekniken och har utvecklats i nära samarbete med världens ledande battericellsutvecklare och har testats i Milwuakee Tools egna avancerade batterilaboratorium. Milwaukee har två batteristorlekar till MX Fuel-serien och båda batterierna passar till alla maskiner i serien. Det största, MXF XC406 har en kapacitet på 6.0 Af och kan fulladdas på 90 minuter. Det är försett med batteriindikator, RedLink-teknologi och är kompatibelt med Milwaukees One-Key-system som är ett digitalt system för att underlätta spårning, hantering och anpassning på arbetsplatsen. Det mindre batteriet, MXF CP203 har samma egenskaper som det större och kan fulladdas på 45 minuter. Batteriets kapacitet ligger på 3.0 Ah. Till detta kommer också laddaren MXF C. Samtliga produkter i MX Fuel-serien har gemensamt att maskinerna är försedda med kolborstfria PowerState-motor, RedLink Plus elektronik och RedLithium-batterier samt är kompatibla med One-Key-systemet.

 

MXF COS350 MX Fuel 350 mm Kapmaskin

Det här är världens första batteridrivna kapmaskin för 350 mm klingor med kraft nog att kapa armerad betong. Maskinen startas på någon sekund och du kan vara igång med kapningen omedelbart. Skulle något hända som riskerar användarens säkerhet som att maskinen slår upp i ansiktet slår RapidStop-funktionen till och stannar klingan omedelbart. Ett klingskydd täcker så att klingan inte blottläggs. Maskinen har prestanda i bensindriven klass med ett maximalt obelastat varvtal på 5350 varv/min och 125 mm kapdjup. Maskinen är tyst med låga vibrationer och har en välbalanserad vikt. Den har ett verktygsfritt sprängskydd och inbyggd slanganslutning för våtkapning som är kompatibel med M18 Switch Tank vattenspraytank från Milwaukee som också är batteridriven och ingen pumpning behövs. Maskinen är försedd med säkerhetsfunktioner som gör att den eliminerar att maskinen slår upp i ansiktet vid fel användning och slår helt enkelt av innan något händer. När maskinen stängs av stannar klingan omedelbart och står inte och snurrar som på en bensindriven kap. Milwaukee har också lanserat nya klingserier samt en kapvagn.

 

MXF DSD150 MX Fuel 150 mm Diamantborrmaskin

Milwaukee släpper också världens första batteridrivna diamantborrmaskin som klarar att borra hål upp till 152 mm. Det unika är den avsevärt förkortade etableringstiden vilket gör håltagningen så mycket enklare. Prestandan är den samma som vid nätdrivning och maskinen borrar både torrt och vått. Maskinen har två växlar med laseretsade hastighets- och kapacitetsmarkeringar på metallhuset. Hastighets 1 för upp till 75 mm diameter våt- och torrborrnig vid 1600 varv/min och hastighet 2 från 76 till 152 mm borrning vid 800 varv/min. Maskinen är försedda med Autostop-koppling som ger bra skydd och förhindrar överslag om borret fastnar. Andra egenskaper är vattenpass-sensor, inbyggd tryckmätare för att optimera hastigheten, inbyggd batteriindikator samt inbyggd slaganslutning kompatibel med M18 Switch Tank med batteridriven vattenpump. Borrfästet är 1 ¼” UNC plus 1/2” som passar de flesta kärnborrar. Med en friktionsskiva blir kärnborrbytet enkelt. Maskinen passar de flesta borrstativ men Milwaukee har också utvecklat sitt eget, MXF DR255TV med 60 mm krage. Samtliga maskiner i serien är försedda med kolborstfria motorer.

 

MXF DH2528H MX Fuel 25 kg Bilningshammare

Milwaukees nya batteridrivna bilningshammare är också en världsnyhet som ger hög slagenergi med lägre vibrationer än andra bilningshammare på marknaden utan sladd och bensin. Maskinen klarar 12 meter bilning per laddning. Bilningshammaren har en 28 mm spett och levererar, enligt Milwaukee, samma kraft som bensin-, nät- och tryckluftsdrivna maskiner. Hammaren ger 64 J slagenergi och lämpar sig bra för tuffa rivningsarbeten även inomhus och i trånga utrymmen tack vare att utsläppen är noll. Så kallad Floating Body antivibrationsteknik gör det möjligt att arbeta hela dagen utan att utsättas för hälsofarliga vibrationsskador, enligt Milwaukee. Vibrationerna ligger på 5,17 m/s² och möjliggör sju timmars kontinuerlig produktivitet enligt Milwaukee. Bilningshammaren är snabb och levererar 1300 slag/minut och kan bila upp till två ton eller en 12 meter lång (20 cm djup och 30 cm bred) ränna på ett MXF XC406-batteri. Bilningsspettets livslängd motsvarar nätdrivna maskiner och är mycket servicevänlig. En servicelampa visar när smörjfett ska tillsättas var 40:e timme.

 

MXF TL MX Fuel Belysningsmast

Effektivt och kraftfull belysning på arbetsplatsen är en nödvändighet och självklarhet på byggarbetsplatser idag. Det finns också en uppsjö av leverantörer men många belysningskällor drivs med diesel eller bensin och kan inte användas inomhus. Med Milwaukees nya batteridrivna belysningstorn är lättviktigt och etableras snabbt på arbetsplatsen. Det är försett med TrueView high definition-ljuskälla med 27000 lumen vid nätanslutning (AC) och 20000 lumen vid batteridrift för både riktat ljus och områdesbelysning. Lampelementen kan justeras i olika riktningar. Tornet har hög mobilitet med två stora hjul och klarar tuff hantering. Etableringstiden är bara några sekunder och masten kan höjas upp till 3,10 meter och klarar vindhastigheter på upp till 55 km/h.

 

Många fler nyheter

Det kommer mycket nytt från Milwaukee i år. Kort om några andra nyheter som släpps samtidigt med MX Fule-serien är den batteridrivna betongkapen M18 FCOS230-0. Maskinen kan användas med klingor upp till 230 mm. Ny är också den batteridrivna kap/ger-sågen M18 FMS305-121. Dyckertpistolen M18 FN18GS-202X är också en nyhet samt slagborrmaskinen M18 ONEPD2-502X. Man släpper också nya tigersågen, som Milwaukee en gång var först med att lansera, M18 ONESX-0 och nya anläggningsbelysningen M18 ONESLS-0. Längre fram under året kommer en rad andra nya batteridrivna maskiner från Milwaukee.

Värt att tillägga är att Milwaukee i Sverige har valt att ställa ut på mässan DEMCON i Stockholm i september där man kommer att visa och demonstrera sina nya batteridrivna MX Fuel-serie.

www.se.milwaukeetool.eu

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×