Las Vegas gånger 2

Publicerad 11/4, 2017 kl. 10:36

I Europa är det förhållandevis få mässor i år men i USA har man gått ut hårt i början av året. Först arrangerades mässan World of Concrete i januari och i början av mars Conexpo-Con/Agg. Båda mässorna arrangerades i Las Vegas, Nevada. Professionell Demolerings systertidningar PDi och PDa bevakade mässorna.

World of Concrete är en uppskattad mässa för betongbranschen och arrangeras varje år. Besökarna kommer från hela världen tillika utställarna. Ett stort antal svenska tillverkare ställer ut varje år med främst sikte på att nå ut på den amerikanska marknaden. Conexpo-Con/Agg är lite av USAs svar på Bauma och arrangeras vart tredje år av branschföreningen American Equipment Manufacturers Association. Mässan blev i år mycket lyckad och många nordiska tillverkare var representerade på mässan. Den amerikanska bygg- och anläggningsbranschen ångar på riktigt bra nu och många större infrastrukturella projekt väntas dra igång under året.

 

Fokus på hantering av byggdamm

Lite av ett tema på årets upplaga av World of Concrete var faktiskt utrustning för hantering av byggdamm, vilket passar bra i detta nummer med tanke på vårt tema om samma typ av utrustning. Men World of Concrete 2017 backade något både vad gäller besökare och utställare i jämförelse med 2016. Orsaken är troligen det faktum att bara två månader senare arrangerades Conexpo-Con/Agg på samma arena, Las Vegas Convention Center.

Antalet besökare minskade med 15 procent till 50 770 personer och utställarantalet med fem procent till 1466. En av de stora nyheterna på World of Concrete var förstås det faktum att Husqvarna förvärvat Pullman-Ermator. Och i Husqvarnas monter fanns naturligtvis en lång rad Pullman-Ermator-produkter i Husqvarnas apelsinfärger. Det lämnades dock ingen information om hur produktlanseringen och utvecklingen kommer att se ut i framtiden och vad som händer med Pullman Ermators anläggning i Tampa, Florida.

Hiltis nya nordamerikanska vd Avi Kahn meddelade på mässan att tillverkaren under 2017 kommer att lansera inte mindre än 75 nya produkter. Bland nyheterna är nya borrsystemet DD250 för kärnborrdiametrar mellan 12,7 och 457 mm. Den nya motorn har fyra växlar för att öka borrhastigheten och effektiviteten. Rotationshastigheterna sträcker sig från 240 varv/m till 2,220 varv/m. Hilti visade också en självsugande pump för våtkapning med väggsågarna DSH 700 och 900, samt en ny linje av 22 volts sladdlösa verktyg, som drivs av batterier som företaget löften ger 20 % mer arbete per laddning än 18V enheter och är kompatibla med Hiltis äldre verktyg.

Som vanligt ställde också Pentruder ut och visade sina högverkande och högfrekvensdrivna håltagningsutrustningar. I USA säljs Pentruders produkter av bolaget ICS Blount som fanns med på mässan med en väl tilltagen monter på utomhusområdet. Besökarna hade också möjlighet att testa maskinerna.

Dammkontroll och bättre effekt var ett av samtalsämnena i Boschs monter som visade flera universella vakuumsugar utformade för att enkelt ansluta bolagets bilnings-, borr- och slipmaskiner. Bosch Core 18V batterier lockade också en hel del uppmärksamhet, eftersom de nya batterierna lovar att leverera 80% mer effekt än bolagets tidigare generationer, men med bara en minimal storleksökning.

Dewalts besökare kunde prova dammutsugssystemet D25303DH som utformats för borstlösa 20V DCH273P2 25mm borrhammare. Systemet har en avstängningsfördröjning som säkerställer att utsug fortsätter efter borren är avstängd. Utöver sin dammfiltreringsprodukter, rullade Dewalt ut 15 nya slipmaskiner och nio nya roterande och slaghammare, rubricerade med SDS 60V MAX * 40mm kombination hammare.

 

Dammsugarnyheter från golvsliparna

Det fanns många andra dammkontroll-lösningar inom mässhallarna, tillsammans med maskiner för att generera allt detta material. Superabrasive med fabriker i Bulgarien och USA introducerade sin nya serie stoftavsklijare till Lavina-X-serien som omfattar både propan- och eldrivna modeller i flera storlekar för att koppla ihop med någon Lavina eller andra slipmaskiner på marknaden. Serien omfattar 14.2kW V32G-X propan modell, som kommer att följas av en mindre motsvarighet senare i år, och flera elektriska modeller som sträcker sig från 2.4kW till 7,5 kW.

Superabrasive lanserade också två nya propandrivna golvslipar, en 814mm enhet och den större L38GR-X, en 965mm som är en fjärrstyrd maskin.

I Blastrac och Diamatics monter, återfanns nya  Blastrac BDC 122 med stor dammsamlare med ett H-klass HEPA-filter. Man lanserade också flera propandrivna Diamatic slipmaskiner med Briggs och Stratton-motorer. Bland dem var 26kW, 711mm BMG 735P, och BG 300 kantslip med ett vridbart huvud som kramar väggarna närmare och mer konsekvent än tidigare.

I HTCs monter hade man fullt upp med att visa och demonstrera nya Duratiq-serien som man lanserade kraftfullt under hösten och där World of Concrete fortsatt var en del av lanseringen. Intresset är stor för den nya serien och efterfrågan på de nya maskinerna är stor.

Även Scanmaskin fanns naturligtvis med på mässan och visade sitt breda sortiment där man lanserat flera nyheter under de senaste två åren. Bolaget har fått ett starkt fäste på den amerikanska marknaden bland annat tack vare distributörskedjan Jon Don. Som bekant ägs Scanmaskin sedan förra sommaren av svenska investmentbolaget Indutrade.

Andra nya produkter var Atlas Copco Cobra PROi, den första med en egen elektronisk bränsleinsprutning system som använder upp till 2.75bar mindre än standardsystem. Väger bara 24kg, har en 2-takts, 90cc motor levererar upp till 60J bilningskraft.

Nästa World of Concrete kommer att arrangeras de 22-25 januari, 2018 och enligt arrangören har 73 procent av årets utställare redan boka monter. Med all säkerhet kommer nästa års WOC öka i storlek igenom när konkurrensen från Conexpo-Con/Agg uteblir.

www.worldofconcrete.com

 

Conexpo ökade med 16 procent inhemskt

Och så en kort sammanfattning av den betydligt större mässan Conexpo-Con/Agg som arrangerades 7-11 mars. Totalt ställde cirka 2400 företag ut och mässan besöktes av totalt nästan 128 000 vilket är en ökning med hela 16 procent gällande amerikanska besökare och 8 procent avseende utländska besökare jämfört med mässan 2014. Att antalet amerikanska besökare ökat så kraftigt tyder på ett uppdämt behov att nyinvesteringar. Mässans storlek i år börjar faktiskt också närma sig Bauma i alla fall ifråga om utställare. PÅ senaste Bauma ställde cirka 3400 företag ut, 1000 fler än på Conexpo. Men ifråga om besökare har Conexpo långt kvar. Till senaste Bauma kom cirka 525 000 besökare. Till Conexpo kom det totalt 26 000 besökare från 150 andra länder än USA. Man hade tur med vädret som var strålande hela veckan och nådde toppar på dryga 30 grader. Under WOC i januari var det betydligt kyligare och temperaturen låg mellan 15 till 18 grader och under nollan på nätterna.

 

Många kända märken

På Conexpo-Con/Agg fanns samtliga av de stora aktörerna inom bygg- och anläggningsindustrin representerade. Förvånansvärt många nordiska tillverkare var på plats under den här upplagan av mässan. Tidigare har också färre europeiska tillverkare av rivnings- och återvinningsutrustning ställt ut på mässan men den här gången fanns ett stort antal representerade. Några exempel på välkända tillverkare från Norden och andra delar av världen var Brokk, ICS, Allu, OilQuick, Motocut, Rotar, Atlas Copco, Rubble Master, VTN Europe, Indeco, Rammer, Sandvik, Volvo, Caterpillar, Bobcat, Case, NPK, Keestrack, Trevi Benne, La Bounty, Genesis, Avant Tecno, Furukawa, D and A, Hilti, Hycon, Mantovanibenne och många flera. En del kanske också hade väntat sig att även Husqvarna Construction Products skulle ställa ut. Men inte denna gång i alla fall. Många nya produkter såg dagens ljus under veckan i Las Vegas. Men vi har faktiskt valt att bara berätta om en. Brokk lanserade ytterligare en demoleringsrobot med beteckningen Brokk 500. Mer om nyheten kan du läsa längre fram i tidningen. I Brokks monter fanns också numera dotterbolaget Aquajet System representerade. Man höll också en presskonferens där man berättade om uppköpet av Aquajet System, vad det innebär och något om produkterna. Den nya Brokk 500 presenterades naturligtvis också.

www.conexpoconagg.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×