Krossat, siktat, klart och nytt

Publicerad 26/6, 2014

Att krossa, sikta och återvinna rivningsmassor har definitivt ökat I popularitet sedan det trevande 1990-talet. Nu lönar det sig äntligen att återvinna men det krävs lite planering och rätt tänkande från entreprenörerna som ger sig in i det här gebitet. Det finns idag ett stort antal tillverkare som är verksamma inom sektorn utrustning för återvinning. I den här artikeln skummar vi igenom vad som är nytt på marknaden.

MB
När man pratar om återvinning av byggnadsrester tänker kanske de flesta fortfarande på stora mobila återvinningskrossar. Men idag har det blivit ganska vanligt att även återvinna små mängder av material. För det ändamålet har krosskoporna som man fäster direkt på maskinbommen blivit väldigt populära. Idag finns ett stort antal tillverkare men det företag som betecknas som dom som lanserade idén med krosskopor är italienska MB Crusher, eller Meccanica Breganzese. MB Crusher har främst sitt eget breda sortiment men man tillverkare även krosskopor som “brandas” i andra varumärken. MB tillverkar både kross- och siktskopor. Under den senaste tiden har man lanserat två nya modeller kallade MB-L120 och MB-L140 som är krosskopor utvecklade för att använda på kompaktlastare och grävlastare.

Simex
Simex är en annan italiensk tillverkare av kross- och siktskopor. Simex lanserade för en tid sedan sin största krosskopa, CBE50, som kan bäras av grävare upp till 60 t. Man har även nyligen lanserat siktskopan VSE40.

Allu
Allu, som sedan en tid tillbaka även har et eget dotterbolag i Sverige lanserade för en tid sin DL-serie som är avsedd för mera småskalig krossning samt är försedd med den kända top screen teknologin. Konstruktionen ser till att krossen inte kör fast och kan hålla en god kapacitet även om materialet är vått. DL-serien har fått tre nya modeller för 4 till 25 tons grävare eller 2 till 8 tons hjullastare. Skoporna kan även bäras av traktorer och grävlastare. Men den stora nyheten från Allu är kanske M-serien av kraftfulla skopor avsedda för krossning av mjukt berg med sikte på gruvnäringen.

Kleemann
Tyska krosstillverkaren Kleemann som ingår i Wirtgen Group har lanserat flera nya krossar och siktar under den senaste tiden. Den senaste modellen från Kleemann är Mobirex EVO 2 som är en mobil slagkross. Det finns två modeller i Mobirex-serien och den nya heter MR 130Z. Den första modellen har beteckningen Mobirex MR 110 Z. Intagsöppningarna är 1300 respketive 1100 mm. Kapaciteten spänner mellan 350 till 450 t/h. Kleemann lägger stor vikt på att miljöanpassa sina produkter och alla produkter följer emissionskraven i nya Tier 4.
Powerscreen
Irländska tillverkaren Powerscreen, som ingår i Terex-gruppen, har lanserat tre nya maskiner. En kross är utrustad med käftkross, den andra med slagkross och den tredje nyheten är en sikt. Samtliga nyheter är konstruerade för att använda inom demolering och återvinning. Käftkrossen Premiertrak 300 HA Hydrostatic VGF är utrustad med ett nytt hydrostatiskt driftsystem som gör det maskinen kan reverseras för att bland annat användas för återvinning av asfalt. Krossen passar bra för användning i tätbebyggda områden då den är bränslesnål och håller en låg bullernivå.
Den andra nyheten Trakpactor 320SR är en mellanstor slagkross som uppgraderats för att leverera ett bättre material i stenbrott. Kapaciteten ligger på 320 t/h. Den nya sikten är en Warrior 2100 med så kallad Triple Shaft technology vilket är unikt för Powerscreens tunga mobila siktar. Warrior 2100 är unik när det gäller att sikta kladdigt blandmaterial som är vanligt på en rivningsarbetsplats. Den är utmärkt för att sikta gräs, jord, betong, trä och asfalt.

Metso
Metso har nu på allvar börjat prata om sin serie av så kallade shredders. Det var hela tre år sedan som Metso förvärvade en välkänd dansk tillverkare av shredders. Nu kommer produktserien att lanseras världen över. Produkterna finns i två serier. Den ena serien, EtaPreShred har fyra modeller som är avsedda för pre-shredding. Den andra serien, EtaFineShred är en mera finförstörare. Modelelrna kan få både som mobila eller stationära. Maskinerna är försedda med aggressiva växelstyrda knivar som attackerar materialet från alla sidor och förstör det. Maskinen drivs hydrauliskt med hydrostatteknik vilket innebär att de kan startas på full effekt.
Andra nyheter från Metso är nya konkrossen Lokotrack LT220 som har både kross och sikt på samma chassie samt mobila Lokotrack ST2.8 skalperingssikt. Sikten kan förses med en kraftfull magnet så att den även kan hantera metall.

Sandvik
Även Sandvik har kommit med en nyhet på krossidan vilket är sekundärkrossen QS441 som är försedd med en konkross. Maskinens hjärta är konkrossen CS440 som faktiskt används vid stationära krossanläggningar i över 30 år. Men nu har man alltså hittat en ny mobil applikation för den populära krossen.

Hartl
Nu har österrikiska tillverkaren Hartl gett sig in i leken igen. Familjen Hartl sålde för några år sedan sin krosstillverkning till Atlas Copco men man har nu istället satsat på tillverkning av kross- och siktskopor. Man lanserar nu åtta olika modeller av kross- och siktskopor. Produkterna ställdes nyligen ut på amerikanska mässan Conexpo och tillverkaren var mycket nöjd med utfallet. Man registrerade 600 intresserade besökare i montern som kom från 33 olika länder. Man rapporterar att en hel del även såldes i montern.
Hartls nya produkter karaktäriseras av hög kvalitet och en unik teknik samt en mycket robust konstruktion. Tillverkaren har också integrerat käftkross i formatet av en krosskopa som klarar att krossa och separera natursten och återvinna material direkt på arbetsplatsen. Den unik krossprincipen, utvecklad av Hartl, kallar man för Quattro. Krosskoporna från Hartl håller en hög genomsnittliga krosskapacitet och levererar en hög kvalitet på slutprodukten med en liten andel av för stort material.

Remu
Remu känner vi väl i Sverige och är ytterligare en finsk tillverkare av kross- och siktskopor. Remu har funnits i mer än 20 år. Remu har nyligen lanserat ett antal produkter som uppgraderats och förbättrats vilket särskilt gäller sortimentet av siktskopor. Förbättringarna gällande siktskoporna rör nya slittåliga stålrotorer, nya och starkare kamblad och rensskrapor, andra typer av förstärkningar och utökning att smörjställen med mera. Även Remu ställde ut på Conexpo och företagets vd, Juha Salmi, berättar att den amerikanska marknaden är företagets största enskilda exportmarknad idag.

Portafill
Nordirländska Portafill har under de senaste åren förstärkt sin position på marknaden med mång nya intressanta produktnyheter och bolaget expanderar kraftigt just nu. Portafill tillverkar mobila siktar för olika typer av applikationer inom bland annat återvinning och rivning. Två av nyheterna är 5000CT och 4000T. Portafill 5000CT är den senaste nyheten och är konstruerad för tung siktning försedd med variabel siktmatning, fällbara vingmatarband som klarar att bära väldigt mycket material. Maskinen har kraftiga larvband som gör det möjligt att ta sig fram i svår terräng.
The 4000T är utrustad med en trumsikt och försedd med larvband. Maskinen lämpar sig för siktning av jordmassor, kompost, trä, avfall och lätt rivningsmaterial. Maskinen trumma kan enkelt bytas ut för att kunna sikta olika typer av material fråga om typ och storlek samt att trumman är självrensande.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×