Medarbetarna på IPE Göteborg från vänster: Anders Sjögren, Berndt Burgren och Jonas Liesén.

IPE – specialisten på verkyg för skrothantering

Publicerad 19/9, 2018 kl. 11:59

Redskapsföretaget IPE Göteborg AB ligger i Stora Höga strax norr om Göteborg. Sedan 80-talet är företaget distributör av LaBountys sortiment av återvinningsredskap - framför allt då skrotsaxar - i Sverige, Norge och Danmark.

IPE levererade den första skrotsaxen till en kund i Sverige 1986. De första leveranserna var från den engelska tillverkaren Cleaver, som sedan köptes upp av amerikanska La Bounty. 

Det var så göteborgsfirman blev agent för LaBounty, som redan då och fram till idag är världsledande på utveckling och tillverkning av skrotsaxar med många patent i sina redskap.

 

Med La Bounty sedan 1980-talet

“Det primära för oss sedan 80-talet är fortfarande LaBountys redskap för den skandinaviska marknaden”, berättar IPE-medarbetaren Jonas Liesén. ”Men vi har successivt breddat sortimentet för att kunna erbjuda våra kunder helhetslösningar för återvinningshantering”.

Sedan en kort tid tillbaka marknadsför IPE också sikt- och krosskopor av märket Cobra från Finland. 

Alla Cobra-skopor i nya generationen kan levereras med bultade maskinfäste både för grävmaskin och hjullastare. De finns i storlekar från 0,2 till 6,5 kubikmeter som standard. Och integrerat dammbindningssystem finns till alla modellerna som tillval.

 

Grundat 1983

IPE grundades av Bengt Liésen 1983, då i Göteborg och med huvudfokus på skrotsaxar. Sedan 2009 finns lokaler och lager i det lilla samhället Stora Höga, cirka fyra mil norr om Göteborg. 

Idag är det alltså sonen Jonas Liesén som driver företaget vidare tillsammans med  två medarbetare, Anders Sjögren och Berndt Burgren. Och med den lilla personalstyrkan jobbar alla tre mer eller mindre som allt i allo i firman - försäljning, service, support, lager och reservdelar med mera.

Reservdelar och slitagedelar för hela Skandinavien lagerförs i Stora Höga.

“Vi samarbetar sedan med regionala verkstäder och utbildar servicepersonal på alla orter där våra redskap finns så att de garanterat får den service och underhåll som krävs för att redskapen ska fungera på rätt sätt hela livslängden”, berättar Anders Sjögren.

Anders betonar hårt att med sådana här mycket specialnischade redskap för riktigt tuffa applikationer och material är det jätteviktigt att ge komplett och rätt produkt- och serviceinformation redan från början vid leverans. Och att kunderna sedan kan få support av oss under lång tid.

 

Fokus på klippning av skrot

Jonas Liesén berättar att fokus än idag ligger på skrotningsindustrin. Och den största kunden är Stena Recycling som de har ett nära samarbete med.

“Det är ju ett stort företag i branschen med krav på att det ska gå snabbt och att verktygen ska prestera”, säger han.

Ett annat gigantiskt projekt just nu är en kommande leverans av förmodligen den idag största skrotsaxen i Norge och Europa. Det är en 20-tons LaBounty MSD9500R som ska monteras på en 190-tons Liebherr bärmaskin (en modifierad gruvmaskin). Och som trots sin storlek har en räckvidd på cirka 17 meter. 

“Saxen ska levereras i mars-april nästa år till AF Offshore Decom i Norge för att klippa ner oljeriggar i en fjord vid Nedre Vats, strax öster om Haugesund. Ett jätteprojekt för oss”, berättar Jonas med stolthet.

Det är som sagt fortfarande skrotsaxar som är den stora marknaden för Stora Höga-företaget. 

“Inom rivning är vi fortfarande ganska små. Men vi har stor potential och ambitioner att växa även där med våra rivningsgripar och betongsaxar och siktskopor framöver”, säger Jonas Liesén med tillförsikt.

LaBounty har dessutom utvecklat en pulveriserare som kompletterar rivningssortimentet och som IPE just har börjat marknadsföra. Modellen kallas MHP och finns i två storlekar,  2000 kg och 3000 kg.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×