Generationsbyte bland hydraulhammarna

Publicerad 18/5, 2015

Bland världens tillverkare av hydraulhammare finns en handfull giganter. En av dem är japanska Furukawa som rönt stora framgångar med sina verktygsserier under årens lopp. I Sverige marknadsförs och säljs Furukawas produkter sedan långt tillbaka av företaget Amas i Enköping.

En stor nyhet är att Furukawa släpper sin nya generation av hydraulhammare FXJ som ger branschen det senaste inom design och teknik. Med flera patenterade nyheter förbättrar FXJ-serien prestandan avsevärt. FXJ-serien ger användaren mindre underhåll och stillestånd, jämnare gång, överlägsen styrka och den högsta tillförlitligheten, enligt Amas. Ett bredare hydraulisk flödesområde möjliggör att varje hammare kan användas på en rad olika bärare, detta ger minskade investeringar och ökat nyttjande.

Revolutionerande koncept
Nya FXJ-hammaren gör med sitt intåg på marknaden världspremiär i sitt slag. Den är av ett helt nytt slag bland stora hydraulhammare som aldrig tidigare funnits nämligen att hammaren har monoblockdesign. Detta innebär att hammaren är konstruerad utan genomgående bultar som i sin tur ger en mycket starkare och mer motståndskraftig hammare. Monoblockdesign innebär att cylindern och det som kallas nedredel numera sitter ihop i ett enda stycke. Hammaren blir mer kompakt och mer kraftfull. Det som förr varit en kritisk punkt och dyr kostnad vid byte är numera avhjälpt med denna konstruktion. Kilarna som håller spettet har fått en helt ny design med ökad anslagsyta som jämnar ut kraften och ökar livslängden.
Kolvarna i den nya serien är nydesignade har alla större kontaktyta vid slag mot spettet. Andra nyheter att nämna i sammanhanget är smörjsystemet, ventilkonstruktionen och nya dämpare för lägre ljudnivå och mindre vibrationer. Sammantaget får du en slimmad hammare med färre delar som är kraftfullare och mer ekonomisk än någonsin tidigare.

Hela FXJ-serien
Den första hammaren i serien släpptes tidigare under 2014 men sedan i slutet av 2014 och början 2015 finns nu hela serien ute på marknaden. Serien innehåller 4 hammare och passar för maskiner från 12-55 ton. För mindre hammare från Furukawa finns fortfarande den så populära LN-serien och FX-serien.

FXJ175
FXJ175 är den minsta i nya FXJ-serien, avsedd att användas på grävmaskiner och bommar. Maskinföraren kommer att uppskatta hammarens prestandafunktioner, till exempel, slagkontrollventilen som förlänger eller förkortar hammarslaget och anpassar stötenergin till det material som ska knackas. Underhållet är kraftigt reducerad på grund av monoblock cylinder och färre delar. Alla FXJ-modeller är också utformade för automatiskt smörjsystem för effektivare dagligt underhåll.

FXJ275 - När två blir en
Varför två hydraulhammare när du bara behöver en? FXJ275 täcker upp ett brett omfång av grävmaskiner och lämnar konkurrenterna bakom sig. Med den slimmade hammarkroppen blir inget jobb för krävande. Har du en FXJ275 hemma kan du utföra ditt jobb med lätthet och tillförlitlighet, varje dag. Alla nyheter i FXJ-serien finns representerade i denna modell så som; monoblock cylinder, dammskyddssystem, nyutvecklade kilar, omgjord kolv och en ny ventilkonstruktion.

FXJ375 - I händelsernas centrum
FXJ375 som är designad för grävmaskiner i viktintervallen 25-42 är en slagkraftig stor hydraulhammare. Med år av forskning bakom varje hammare, kommer det inte som en överraskning att FXJ375 utklassar konkurrenterna. Det börjar inifrån hammaren och ut med en patenterat monoblock cylinder men stoppar inte där. En större kolvdiameter och ökat tryck i bakre kammaren förbättrar hydraulhammarens prestanda. En (tillbehör) Hög-låg fartventil som manövreras från hytten matchar samman hammaren och grävmaskinen.

FXJ475
Grävmaskiner i 33-55 tons klassen är den perfekta matchningen för denna demoleringsmaskin. Oavsett om du ska knacka vår skandinaviska blåa granit eller slå isär överdimensionerade stenblock i Spanien så utför FXJ475 sitt jobb tyst och med lätthet. Det unika höljet (ett stycke) och dämpningssystemet minskar bullernivån och kan då användas i ljudkänsliga miljöer. Högre tryck i bakre kammaren och större kolvdiameter har ökat kraften från tidigare modell. Smörjning är nu enkelt med ett unikt smörjsystem för främre delen och nedre bussningen, detta förlänger livslängden på varje spett.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×