Fortsatt full fart men med viss rädsla inför framtiden

Publicerad 27/12, 2023 kl. 16:31

En handfull bidrag hittar du i årets traditionsenliga Håltagningsspecial. Rent generellt verkar håltagarna har hyfsat med jobb men framförhållningen är kanske inte lika lång och säker. Flera uttrycker en oro vad nästa år ska bära med sig.

Ännu ett år går mot sitt slut i den svenska håltagningsbranschen. I vanlig ordning sedan 1995 publicerar vi vår Håltagningsspecial där en handfull håltagare svarat på våra frågor. De senaste åren har varit ganska turbulenta i världen. Först var det pandemin som kanske inte direkt påverkade orderingången men däremot genomförandet av vissa jobb med särskilda restriktioner. Nu när vi inte har någon pandemi längre är det istället sedan två år kriget i Ukraina som ställer till det med försenade leveranser av maskiner och utrustning samt påverkan på världsekonomin. Kriget blev startskottet på att den väntade lågkonjunkturen skulle komma lite tidigare än vad många räknat med. Inflationen pressade upp priserna på maskiner och verktyg men håltagarna har inte haft det lika lätt att höja sina priser ut mot kund. Sedan är det en märklig tid vi lever med då många nybyggnadsprojekt läggs på is trots att behovet av bostäder är skriande högt. Jag håller med Gunnar Landborg i sin insändare här i tidningen att våra politiker borde göra större insatser för att främja sysselsättningen då behovet egentligen fortsatt finns. Som land har vi råd att ge mera subventioner så att räntan kan hållas ner lite till och kanske fram till dess att marknaden vänder uppåt igen. Sysselsättning och fortsatt konsumtion är det enda som kan rädda ekonomin och då måste förutsättningar skapas av politikerna. Men, nu ska vi inte fastna i detta resonemang utan istället titta på vad våra håltagare anser om det år som passerat och vad de tror om den närmaste framtiden.

 

Betongteamet Riv & Håltagning AB

VD för bolaget är Magnus Bergman som också äger bolaget tillsammans med Andreas Green, Lars Jansson och Dan Wahlsberg. Bolaget grundades av Magnus Bergman 1992 och huvudkontoret ligger fortsatt i Norberg. Verksamheten omsatte ca 22Mkr under 2022 och för året räknar man på att nå upp i ca 24Mkr. Totalt sysselsätter man 20 anställda. Det geografiska arbetsområdet är i huvudsak Dalarna och Västmanland. De tjänster man erbjuder är alla former av håltagning och rivning med bland annat rivningsrobotar. Man utför också lyftuppdrag med företagets teleporter från Merlo. Under året har inga större investeringar gjort i maskinparken men man uppdaterar och ser över sin maskinpark kontinuerligt. Just nu utför man rivning och håltagning  på den före detta högskolan i Borlänge åt företaget ByggPartner. Det här är ett ganska långt projekt som startade i juli i år och kommer att pågå fram till årsskiftet 2024/2025. Andra projekt som rullar är mindre jobb, ombyggnationer inom bygg- och anläggning och inom industrin i området. Det finns hela tiden en ständig ström av inkommande jobb. Magnus Bergman säger i en kommentar att man inte upplever att vare sig pandemin, kriget i Ukraina eller lågkonjunkturen förändrat orderingången. ”Rutinerna kanske ändrade sig lite under pandemin men inte mängden uppdrag. Prissättning kanske också ändrats lite på grund av kriget då priserna på bränsle gått upp. Vi reser ganska mycket i jobbet och bränslekostnaden måste vi ha täckning för”, säger Magnus. Magnus upplever som sagt att lågkonjunkturen inte påverkat dem ännu men han tror att det mycket väl kan synas i orderingången under nästa år. Dock tror han att ute på landsbygden påverkas man inte i samma grad som i de större tätorterna där det byggs mer och att svängningarna är större. Den känsla som han har just nu vad gäller marknaden är att de kommer att hålla i sig i alla fall fram till halvårsskiftet 2024, sedan får vi se. Bolaget är medlemmar i Svenskt Näringsliv och Byggföretagen. 

www.betongteamet.com

 

Håltagarna Borrteknik Sverige AB

Håltagarna Borrteknik Sverige AB är ett välrenommerat håltagningsföretag i Stockholm som varit med länge. Bolaget grundades 1987 i Bromma av Ricky Danielsson och drivs idag av Ricky och hans son Peter Danielsson. Bolaget har idag sitt säte i Södertälje och har i princip utgått från Södertälje sedan man förvärvade bolaget Södertälje Borrteknik för ett antal år sedan. Idag sysselsätter man 39 personer och för det brutna verksamhetsåret 2022/2023 landade omsättningen på 45 Mkr. Man räknar med att man hamnar ungefär på samma nivå 2023/2024. Det geografiska arbetsområdet är Stockholm och hela Mälardalen och de tjänster man erbjuder är betonghåltagning och tungrivning. Exempel på några genomförda projekt är arbeten vid Kvarterat Jacob Mindre, Kvarteret Sperlings Backe 45 och 47 samt att man varit inhyrda för arbeten under ett planerat produktionsstopp sommaren 2023 vid Scanias fabrik i Södertälje. Peter Danielsson berättar att man sedan sommaren 2023 upplevt en liten nedgång i farten på marknaden. ”Nedgången är inte kopplad till pandemin utan snarare världsläget och konjunkturen med ökad inflation”, säger Peter. Peter tror att hela branschen har en hårdare konkurrenssituation framför sig under 2024. ”I takt med att en del större aktörer i byggbranschen kommer att ha stora utmaningar så kommer det också att drabba vår bransch”, säger Peter. Han tillägger att det kommer att leda till en lägre prisbild då alla gör sitt bästa för att hitta sysselsättning för sin egen personal. 

”Rent generellt är konkurrens något som är bra och utvecklande om det handlar om att man konkurrerar på lika villkor. Men så länge beställare inte på allvar väljer bort orimligt låga anbud så kommer vi att se en konkurrenssituation med osunda inslag. En för låg timdebitering bör vara en tydlig varningsflagga för våra beställare”, säger Peter.

Peter säger dock att håltagningsbranschen fördelen med att jobba i håltagnings- och rivningsbranscherna är att dessa entreprenörer inte bara jobbar med nyproduktion utan är utspridda över en rad olika typer av projekt och miljöer. Som regel tar inte projekten slut utan räcker till att sysselsätta de flesta aktörer. Håltagarna Borrteknik investerar löpande i sin personal och uppdaterar maskinparken. Nyligen har man investerat lite extra i sin avdelning för väggsågning. Bolaget är aktiva och engagerade medlemmar i branschföreningen BFB och certifierade enligt BKMA (fd BF9K).

www.haltagarna.se

    

Luleå Hålmetodik AB

Luleå Hålmetodik AB, vinnare av Svenska Demoleringspriset för några år sedan, grundades 1978 och ägs idag av syskonen Johannes Boman och Fanny Stenberg. Bolaget ligger som namnet beskriver i Luleå men det geografiska arbetsområdet sträcker sig över Norr- och Västerbotten inom bygg- och anläggning, kommun, industri och infrastruktur. Bolaget sysselsätter 16 anställda och landade på en omsättning på nästan 18 Mkr 2021 och 2022 landade man på 15Mkr. De tjänster som erbjuds är borrning, sågning, rivning och mindre gjutningar. Projekt som man nyligen genomfört är borrning och sågning vid LLA3, det vill säga Facebook-hallarna, arbeten vid nya och gamla Kalix-broarna och portbron i Hemavan m m. Pågående och kommande jobb är arbeten vid Kanslihuset I19 och på kvarteret Mården samt Öhemmanet i Luleå med mera. Lägesmässigt tycker Fanny Stenberg att priserna har gått upp på allt och att framförhållningen har försämrats. Marknaden känns väldigt osäker framöver främst beroende på prisökningen. Hon noterar också att frånvaron på jobbet har ökat.  Vad gäller konkurrenssituationen så skulle man önska en mera sund konkurrens och inte prispressning. Bolaget är medlemmar i BFB.

www.halmetodik.se

 

OLB Entreprenad AB

OLB Entreprenad AB är ett annat bra exempel på en entreprenör som varit med länge. Bolaget startades 1987 av Owe Larsson som drev bolaget fram till 2018 då det övertogs av huvudägarna Johan Nilsson och Eino Lyktberg. Ytterligare delägare är Peter Stark, Peter Johansson och Björn Adolfsson. Huvudkontor för verksamheten ligger i Norrköping samt att man har två filialer i Oxelösund. Verksamheten sysselsätter totalt 51 anställda som är fördelade på bolaget OLB Entreprenad med 36 anställda och 15 anställda i dotterbolaget OLB K. Under 2022 landade omsättningen på dryga 70 Mkr och man räknar med att hamna på cirka 65 Mkr för 2023. Uppskattningen för 2024 är att man kommer att nå ungefär 65 Mkr. Det geografiska arbetsområdet är i huvudsak Södermanland. De tjänster som man erbjuder är i princip allt som deras kunder efterfrågar vilket är allt från olika typer av grundarbeten, lätt- och tungrivning, betonghåltagning, specialuppdrag inom kärnkraftsindustrin, asbestsanering och specialuppdrag på SSAB i Oxelösund. Gällande projekt berättar Johan Nilsson att man har flera pågående projekt inne på SSAB som löper kontinuerligt under hela 2024. Till detta skall läggas en hel del jobb för byggare i Nyköpings-området samt att man utför projekt vid kärnkraftsverken i Ågesta och Ringhals. ”Vi har fullt upp att göra som vanligt men har märkt en viss nedgång på servicearbeten, borrning och sågning. Men rent generellt så rullar det på väldigt bra med god orderingång. Vi har en stora bredd i vår organisation och våra tjänster med många ben att stå på, så att säga”, säger Johan. Johan konstaterar dock att de numera är betydligt fler entreprenörer som är med och räknar på jobben. 

Vad gäller investeringar så har man under 2022 och 2023 bytt ut hela flottan av servicebilar och nu i december investerade man i två nya lastbilar och flakbilar samt tre kompletta borrutrustningar. Man är medlemmar i Byggföretagen och BFB samt genomför certifieringen FR 2000 som kommer att vara klart under första kvartalet 2024.

www.olbab.se

 

SHC Håltagning AB

I nästan samma region som OLB Entreprenad återfinns en annan stor aktör, nämligen SHC Håltagning. Bolaget grundades den första maj 1984 av Tomas Fredriksson och Sten Olov Löving. Tyvärr är inte Sten Olov med oss längre utan gick ur tiden tidigare i år. En minnestext över Sten Olov publicerades i PD 1-2023. SHC Håltagning är en av landets absolut största aktörer inom betonghåltagning och arbetar över stora delar av Mellansverige men framförallt i Östergötland, Sörmland och norra Småland. Företaget sysselsätter 65 anställda och omsätter omkring 90 Mkr. Huvudkontoret för verksamheten ligger i Norrköping med dotterbolag i Linköping. De tjänster man erbjuder är i huvudsak betonghåltagning, slipning och polering av betonggolv, stålrörspålning och rivning.

Några exempel på nyligen genomförda projekt är arbeten på sjukhus i Katrineholm, Norrköping och Linköping. Man har utfört arbeten vid fängelser i Skenäs och Skänninge. Utfört cityprojekt i Norrköping samt att man tagit bort fundament vid Siemens fabrik i Finspång som bland annat omfattade sömborrning i mer än 1600 meter. Tomas Fredriksson upplever inte att man hittills påverkats vare sig av pandemin, kriget i Ukraina eller lågkonjunkturen. ”Vi har väldigt bra snurr på verksamheten fortsatt och vi har till och med behövt antälla mer personal”, säger Tomas.

Tomas tror dock att jobben kopplade till nyproduktion kommer att gå ner under 2024. Han berättar att SHC jobbar i stor utsträckning mot industrin, landsting och kommuner och han tror att här kommer det att finns en god investeringsvilja även under lågkonjunkturen.  ”Men jag tror att det har stor betydelse att regeringen och vi når inflationsmålet så vi får stopp på prisökningarna”, säger Tomas.

Investeringsmässigt så har man under året förvärvat en ny vajersåg samt en fräs till sina rivningsrobotar.

Bolaget är medlemmar i BFB, Byggföretagen och Byggmästarföreningen. Man är certifierade enligt 9001, 14001 och 45001. Samtliga anställda är utbildade i alla förekommande utbildningar som krävs för verksamheten. Hela personalen har dessutom tjänstbarhetsintyg för att arbeta i kvartshaltig miljö.

www.shchole.se

 

Sörmlands Betonghåltagning AB

I den här håltagningsspecialen är det ganska bra koncentration på bidrag från Södermanland och Östergötland. En annan aktör i det här området är Sörmlands Betonghåltagning som ägs och drivs av Marcus Niburg. Marcus har varit verksam i branschen sedan 20 år tillbaka med enskild firma. 2008 startade han aktiebolag och 2020 Sörmlands betonghåltagning. Huvudkontoret för verksamheten ligger i Strängnäs och det geografiska arbetsområdet är i huvudsak Sörmland. Idag sysselsätter bolaget sex anställda och omsättningen ligger i genomsnitt på 6 Mkr. De tjänster man erbjuder är betonghåltagning, sanering och rivning. Exempel på genomförda projekt är att man borrat över 300 hål för ventilation åt Fasadgruppen i Högersten, man har utfört stambyten i Eskilstuna som är ett projekt som tagit över ett år. Nyligen har man investerat i en ny servicebil av märket Fiat Ducato samt köpt flertalet nya borrmaskiner med tillhörande stativ. Man har även investerat i en ny minigrävare och en ny hjullastare.

Gällande marknadssituationen upplever Marcus Niburg att arbetet flyter på och jobben kommer in. Men han säger att det finns en oro i luften att projekten kan komma att sina. ”Vad gäller konkurrenssituationen så tycker jag att den varit ok hittills men det finns risk för att det kommer att tuffa till sig under 2024”, säger han.

Sörmlands Betonghåltagning är medlemmar i BFB, Byggföretagen och svenskt Näringsliv. Man är certifierad enligt BKMA (fd BF9K).

www.sbh.nu

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×