Destroy i unikt rivningsprojekt på Norrmalm

Publicerad 29/3, 2021 kl. 13:45

2017 härjade en brand i den blåklassade byggnaden Vildmannen 7. Nu ska fastigheten byggas upp igen och för rivningsdelen står företaget Destroy. Professionell Demolering har mött produktionsledare Niclas Gustavsson.

Mellan 1895 och 1897 byggdes Vildmannen 7 efter ritningar av Erik Josephson, en välkänd arkitekt som bland annat ritat Handelsbankens huvudkontor. Fastigheten är belägen i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan och utmärker sig med sin unika fasad utsmyckad med blommor och djur, samt byggnadsmaterialet roslagssandsten som även använts vid bygget av Stockholms slott. Stadsmuseet i Stockholm har gett Vildmannen 7 en så kallad blåklassning, den allra högsta klassen för kulturhistoriska byggnader.

2017 drabbades fastigheten av en kraftig brand, vilket ledde till att hela innandömet av byggnaden totalförstördes. Lyckligtvis kunde den 120 år gamla stenfasaden bevaras, och fastighetsägaren Hufvudstaden kommer att bygga upp innandömet igen. Innan byggnationerna kan dra igång på allvar måste dock resterna från den eldhärjade byggnaden forslas bort och rivas. För detta jobb har de anlitat Skogåsbaserade rivningsentreprenören Destroy.

Destroy bildades 1995 och har idag en personalstyrka på 53 personer och en omsättning på cirka 80 miljoner kronor. De har erfarenhet av större projekt, exempelvis rivningen av kvarteret Nattugglan på Södermalm och ytskicksrivning på Hangar 5 i Bromma Blocks. De är främst verksamma i Stockholmsområdet, men utför även jobb i Uppsala och Västerås. Destroy har haft över 6000 uppdrag och över 700 kunder, varav en är just Hufvudstaden för detta unika projekt.

 

Ett projekt utöver det vanliga

“Det är ett mycket ovanligt jobb, det är första gången jag är med om något liknande”, berättar Niclas Gustavsson, produktionsledare Destroy, när vi möter honom på arbetsplatsen. Vid denna tidpunkt har Destroy redan hunnit riva hela innanmätet på byggnaden och kvar står bara fasaden, som en hög mur runtom oss. Att behålla fasaden på en riven byggnad är dock inte det enda som sticker ut med detta projekt.

På arbetsområdet möts vi av en dykare som är på väg ned i grundvattnet. Anledningen är att källarvåningen till den nya byggnaden som ska uppföras kommer att ha en högre takhöjd än byggnaden innan. För detta krävs en ny betonggrund som ska gjutas ytterligare 1,5 meter ned i marken, under grundvattennivån. Gjutningsarbetet sker med samma teknik som när man gjuter brofästen och kommer att pågå fram till sommaren 2021. “Det är väldigt viktigt att grundvattnet står kvar oförändrat, annars kan hela väggen falla.”

Undervattensgjutningen hanteras av en specialiserad undervattensentreprenör. Ett stenkast från dykarna jobbar Destroys arbetare på att riva den gamla, kvarvarande betonggrunden. Betongplattan tas bort med hjälp av diamantverktyg från Drome. 

 

Rivning i flera etapper

Destroys arbetsprocess kan delas upp i fem delar: röjning, rivning, tungrivning, källarrivning och arbete med bottenplattan. I det allra första skedet var det viktigt att tömma området på brandskadat material. Med stämpar och störttrummor var det möjligt att säkert lasta ut allt bråte. Därefter påbörjades ett avancerat rivningsarbete som behövde göras i flera etapper. Bland annat behövde bjälklag som satt infästa i fasaden tas bort varsamt utan att skada de delar som ska bevaras.

“När vi rensat ut innanmätet var det dags att börja förstärka fasaden”, säger Niclas Gustavsson. Fasaden förstärktes med en ny grundläggning där pålar borrades genom den befintliga kallmuren och ned till fast berg. Övriga moment inkluderade sågning av ränna samt byte av fackverken som satts upp för att bära fasaden direkt efter branden.

Totalt 15 personer har deltagit i rivningsarbetet som inneburit en kombination av både maskinell rivning och rivning med tigersåg. De har använt sig av rivningsrobotarna Brokk 100 och Brokk 160, grävmaskinen 14t Doosan, samt tigersågar och annan utrustning från Hilti. Som med alla större rivningsjobb följer stora mängder rivningsmassor som behöver förflyttas. “Vi har utfört 1031 containertömningar med byggnadsmaterial, där varje container rymmer 10 ton. Det har främst rört sig om tegel och brandskadade balkar. Dessutom har vi skickat blandade rivningsrester som metall, asbest, blåbetong, berg och skut i granit till deponi.”

Rivningen av innandömet påbörjades den 2 september 2019 och avslutades i september 2020. Efter grundläggningsarbetet påbörjas uppförandet av en platsgjuten betongstomme så att det nya innandömet kan börja ta form. Den nya Vildmannen 7, komplett med fyra våningar och källare, beräknas bli klar för inflyttning i början av 2023,  med plats för butiker, restauranger, kontor och bostäder.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×