Covid-19 paralyserar besöksnäringen

Publicerad 7/4, 2020 kl. 16:42

Bygg- och anläggningsbranschen i världen är som alla andra branscher mycket beroende av olika typer av mötesplatser för att kunna utvecklas och för att produkter och tjänster ska kunna utbytas. Ett tvärstopp för dessa möten i form av mässor och konferenser slår hårt mot vår marknad och ekonomi.

Coronakrisen slår hårt mot besöksnäringen i vårt samhälle och till den hör även de olika branschmässorna samt konferenser. Året började dock bra utan något Corona-hot och mässan World of Concrete i Las Vegas kunde genomföras enligt planering. Någon vecka efter WOC arrangerade USA rivningsförening, NDA, sin årliga konferens och mässa, denna gång i Austin, Texas. PD systertidningar PDi och PDa var på plats. Personalen tog sig dock hem med nöd och näppe innan det verkliga utbrottet av Corona i Kina. Ett par veckor senare var det så dags för årets största globala mässa Conexpo-Con/Agg i Las Vegas. 

 

Genomfördes trots farhågor

Ryktena gick om att ställa in men många utställare var redan på plats så mässan genomfördes ändå. Men nu hade smittspridningen även kommit till Europa och många utställare och besökare på mässan valde att boka om sina biljetter och åka hem tidigare. Alla lyckades dock inte och vi har hört många historier om personer som fått boka om sina biljetter via andra länder till en avsevärt ökad kostnad både gällande biljettpriset och extra nätter på hotell. PDi Magazines redaktör, Andrei Bushmarin, som bor i Sankt Peterburg, Ryssland, lyckades tidigarelägga sin hemresa och flyga till Helsingfors. Ryssland hade stängt luftrummet och var på väg att stänga gränserna. Andrei lyckades dock ta snabbtåget från Helsingfors till Sankt Petersburg i elfte timmen, precis innan gränsen stängde.

Efter att Conexpo-Con/Agg genomförts har i princip alla mässor och konferenser cancellerats eller flyttats fram i tid. Orsaken: Covid-19, naturligtvis. Här följer en liten genomgång av förändringar kopplat till bygg- och anläggningsbranschen. Tyska håltagarmässan Bebosa skulle ha hållits i Willingen i Tyskland i slutet av mars. Den internationella branschföreningen IACDS skulle ha hållit sitt årsmöte i samband med Bebosa samt sitt 25-årsfirande vilket också ställdes in. Ett 50-tal medlemmar från BFB-Byggnadsberedning hade också planerat att besöka Bebosa men fick ställa in. Det som gäller nu är att IACDS planerar att hålla sitt årsmöte och jubileumsfirande i samband med DEMCON 24-25 september, 2020.

 

Fler mässor ändrar sina datum

I takt med virusets utbredning började allt fler event att ställas in. Italienska mässan Samoter som skulle gått i april flyttade fram sina datum till 21-25 oktober, 2020 istället. Nyligen meddelade Nordbygg, som också skulle ha gått i april, att man flyttar mässan till 29 september-2 oktober. Således blev det ganska tajt mellan DEMCON som arrangeras veckan före. Arrangörer runt om i världen hoppades in i det sista att man skulle kunna hålla fast vid sina datum. Även Maskinleverantörernas mässa, Svenska Maskinmässan på Solvalla beslutade sig för att flytta arrangemanget till 1-3 oktober i år och krockar således med Nordbygg en aning. Dock har mässorna olika inriktning.

Detta är bara några exempel på hur förödande utbredningen av en pandemi kan bli för allas verksamhet. Vad vi nu kan hoppas på är att utbrottet börjar klinga av så sakta. En del forskare och experter spår att vi kanske passerat det värsta någon gång i slutet av maj och att det mesta kommer igång igen under sommaren. En del experter varnar dock för att viruset kan komma tillbaka igen under hösten, kanske inte i samma omfattning som nu dock. Branschen kan bara hoppas att detta inte händer då fler mässor och de mässor som flyttat sina datum kan riskera att flyttas till 2021.

Frågan är dock om alla småföretag har den uthålligheten särskilt barer, restauranger och hotell som lever på besökare. För att bromsa smittspridningen måste vi dra ner på de personliga kontakterna och då blir det framförallt besöksnäringen som drabbas. Men i övrigt måste livet fortsätta. Det är farligt för hela näringslivet om alla drar i nödbromsen och vår omsättning av varor och tjänster utplånas på grund av företagens rädsla. Om inte handeln med varor och tjänster kommer i gång så snart som möjligt och även upprätthålls kan en konjunktur som var förhållandevis god för bara någon månad sedan falla tillbaka på en nivå som vi upplevde under depressionen på 1920-talet. Nu är det ingen ekonomisk kris egentligen utan det är Covid-19. Men fortsätter detta kan vi få en ekonomisk kris som det kan ta år att komma ur. 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×