BFB höstmöte 2022

Publicerad 19/12, 2022 kl. 14:32

Cirka en månad innan DEMCON-mässan höll BFB sitt höstmöte som samlade ett dryga 50-tal medlemmar.

Nu är det slut på oron runt pandemin. Det märkets tydlig när branschföreningen Byggnadsberedning, förkortat BFB, höll sitt höstmöte vid Nääs Fabriker i Tollered utanför Göteborg. Byggnadsberedning är som bekant branschföreningen för rivare, betonghåltagare och sanerare i Sverige. Nääs Fabriker är en fin konferensanläggning beläget vid sjön Sävelången. Här finns hotellrum, restauranger, konferensanläggning och inomhusbad.

 

Mycket på agendan

Dagen började med gemensam lunch och själva mötet startade klockan 12.30 med att branschföreningens ordförande Linda Dahlin hälsade medlemmarna välkomna. Därefter fick alla mötesdeltagare presentera sig i korthet. Föreningens kanslichef Roger Blomgren gav en återblick av vad som hänt i föreningen under året och vad som behandlades på årsmötet våren 2022. Årsmötet hölls som bekant på Hotel J, Nacka Strand, Stockholm. Ämnen som togs upp då var buller och kvartsdammets inverkan i arbetet, Ramboll, föreningens webbutbildningar med mera.

Ett annat ämne som aktualiserades på höstmötet var hur Byggföretagen påverkar medlemmar i BFB. Totalt handlar det om cirka två miljoner kronor som BFB får i stöd för de medlemmar som även är medlemmar i Byggföretagen. En ganska ansenlig summa alltså.

Roger framhöll att BFB har en bra dialog med Byggföretagen. Bland annat har Byggföretagen nappat på BFBs engagemang att skapa ett program för auktorisering bland sina medlemmar. I korthet handlar det att bli auktoriserade entreprenörer som utför tjänster inom rivning, betonghåltagnig och sanering. Det slutgiltiga målet är att verka för att det blir ett krav att de entreprenörer som utför dessa tjänster måste vara auktoriserade. För att bli auktoriserad måste man vara medlem i BFB. Men det är en bit kvar att nå dit. ”Om vi lyckas med detta kommer BFB betydligt kunna höja statusen i branschen och minska osund konkurrens som är et stort problem idag”, säger Roger Blomgren.

Mötet tog också upp arbetet med det nya Byggavtalet som skall vara klart till i maj 2023. Det allmänna omdömet är att Byggavtalet kommer att innebära ett mera attraktivt kollektivavtal.

Det pratades också en hel del om det rådande konjunkturläget både på själva mötet och i rasterna mellan deltagarna. Totalt har byggandet hittills minskat med cirka 9 procent i landet om det handlar om nybyggnation. Men de flesta som närvarade på mötet var tydliga med att man inte upplevt någon nedgång hittills, snarare motsatsen framhölls. Det finns mycket att räkna på och mycket att göra fortsatt.

 

Branschutbildningar

Betydelsen av att som entreprenör öka sin kunskap och genomgå branschutbildningar blir allt viktigare. Betydelsen av en auktorisering ökar också. Detta drivs även på av att bland andra Arbetsmiljöverket blir allt aktivare i sin kontroll av arbetsplatserna, hur metoder efterföljs och hur man hanterar maskiner och utrustningar. Felaktigt handhavande kan inte bara leda till allvarliga arbetsplatsolyckor och i värsta fall död, det kan också innebära dryga sanktionsavgifter.

Frågan som dök upp var dock hur kraftigt och snävt skall kraven på auktorisering sättas, men vill inte att det trampar in i den nya certifieringsmodellen BKMA som är en uppföljare till Bf9k.

Sedan var det dags för Victor Blomgren från BFBs kansli att presentera föreningens stasning på webbutbildningar. Idag kan föreningens medlemmar genomgå webbutbildningar som finns på en separat portal som man registrerar sig och loggar in på, www.bfb-utbildning.se.

Idag finns utbildningarna RAM avseende Arbetsmiljö, Kvartsdamm, Vibrationer och Buller. Man jobbar dessutom med ytterligare en grundläggande utbildning avseende handhavande av rivningsrobotar. Utbildningarna är gratis för föreningens medlemmar. Frågan lyftes dock ifall man ska börja att ta betalt för utbildningarna vilket dock röstades ner. Anledningen att belägga utbildningarna med en avgift bottnar i att det finns en viss tröghet i att anmäla sig och genomgå en utbildning. Roger tycker att samtliga medlemmar bör genomgå dessa utbildningar regelbundet. Ett kursbevis för genomgången utbildning gäller i fem år. Därefter rekommenderas att man gör om utbildningen då mycket förändras löpande.

Frågan diskuterades också att det kommer att behövas att utbildningarna översätts till andra språk då många anställda i medlemsföretagen inte pratar svenska flytande eller inte alls.

BFBs utbildningsplattform är tagen från Ställningsentreprenörernas plattform och är inte skräddarsydd för BFB men funkar bra ändå. Dock kommer vissa anpassningar att behöva göras på sikt.

 

Ramboll och Sila Snacket

Efter någon timmas konfererande var det dags för fikapaus och därefter fortsatte mötet med att Linda Dahlin presenterade Ramboll tillsammans med Andreas Lindström som också sitter i BFBs styrelse. Efter denna programpunkt höll Jan Hermansson en kort lägesrapport om den stundande branschmässan DEMCON som numera är avklarad. Själv konferensdelen av dagen avslutades med en föreläsning av Charlie Klang från Sila Snacket. Sila Snacket handlar om vikten att skapa en bra arbetsplats där vi trivs och mår bra och där vi blir effektivare och tryggare. Innan kvällens middag höll man en gemensam aktivitet där alla fick lite extra träning av geniknölarna.

www.byggnadsberedning.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×