Andersen expanderar!

Publicerad 21/5, 2012

Andersen Contractor AB med huvudkontor i Örsundsbro är en av landets mest kompletta leverantörer av utrustning för rivning, skrot, hantering och återvinning. Sedan början av 1990-talet har man levererat skräddarsydda lösningar i nära samarbete med sina kunder. Nu laddar man upp med en hel radda nya produkter för att göra entreprenörens arbete effektivare och mera lönsamt.

Hjärnan bakom företaget och dess grundare är Svend M. Andersen. Bofast i Sverige sedan mer än 20 år tillbaka men i hjärtat dansk. Trots att han i år är hela 75 år är han fortsatt aktiv i bolaget men berättar att han successivt lämnar utrymme för fler och yngre krafter. Under de senaste åren har man nyanställt flera personer på ledande positioner och siktet är inställt på en fortsatt målmedveten expansion av verksamheten.

“Kundens behov i centrum”
Det var Andersen Contractor som introducerade kompakta och mobila återvinningskrossar för bland annat rivningsmassor i Sverige. På 1990-talet hade lagstiftningen sakta började göra det möjligt att tjäna pengar på återvunnet byggnadsmaterial. Parallellt med återvinningskrossarna plockade företaget fram ett brett sortiment av verktyg för rivning, återvinning och hantering för entreprenören.
Det som gör Andersen Contractor AB unika är det kunnande som man besitter inom kärnområdena och på det sätt man försöker att hitta en effektiv totallösning för sina kunder. “Jag tror att vi är bra på att lyssna och sätta oss in i vad kunden verkligen behöver. Ofta handlar det inte bara om ett verktyg eller en maskin utan vad kunden behöver är ofta att hitta ett effektivt arbetssätt inom rivning, skrot, hantering eller återvinning. En totallösning helt enkelt”, säger Svend Andersen.
Andersen Contractors kunder är ofta ganska stora aktörer inom rivning, återvinning, skrot- eller materialhantering. En del av de större kunderna arbetar dessutom på flera områden inom återvinning och hantering. Då är det avgörande att hitta en effektiv totallösning. Svend berättar att för att förse branschen med rätt utrustning krävs ett dynamiskt arbete. Det gäller att hela tiden anpassa sin produktportfölj med nya typer av maskiner för olika applikationer.
“Det gäller att erbjuda kunderna rätt typ av utrustning och ligga i framkant med nya, effektiva produkter. Inom återvinning händer det hela tiden mycket och återvinningsgraden ökar. Förr handlade det om att återvinna endast några få material. Idag återvinns i princip allt och då måste vi kunna erbjuda den senaste utrustningen som är mest effektiv”, säger Svend.
Andersen Contractors dynamiska anpassning till vad branschen behöver är synnerligen påtaglig just nu. Sedan några månader tillbaka har man utökat sitt sortiment med flera nya relevanta produkter.

Ny mobil slagkross schweiziska från Gipo
En riktigt stor nyhet för året är att man tagit sig an den schweiziska krossagenturen GIPO. En riktigt slagkraftig nyhet inom mobil krossning och siktning. I ett steg förvandlas stora mängder betong, asfalt, rivningsmassor och hårt svenskt berg till ett väldefinierat slutmaterial. Med andra ord stor kapacitet i kompakt format.
Den senaste nyheten från Gipo är inte en vanlig kross. Den går under namnet GIPOREC R 90 FDR GIGA. Det är en bandburen maskin utrustad med en inbyggd 2-däcks försikt, en komplett 1-däcks siktmaskin och returband. I ett steg produceras upp till tre väldefinierade fraktioner. Kapaciteten är upp till 250 ton per timme. Krossen transporteras enkelt på maskintrailer utan att särskilda tillstånd behövs och maskinen är redo för produktion inom några minuter. Sammantaget är detta helt enkelt en komplett kross- och siktanläggning i ett kompakt och mobilt format.
Den nya kross- och siktanläggningen från Gipo är en övertygande allroundlösning tack vare den robusta, kompakta designen, hög kvalitet och stor kapacitet. Krossens matarsystem gör att materialflödet hela tiden är optimalt. Inmatningsöppningen är 870x850 mm och matarfickan rymmer 4 m3. Vidare är den utrustad med vibromatare och vibrerande utmatningskanal. Driften sköts enkelt med fjärrbetjäning och åtkomsten för underhåll är god, bland annat tack vara uppfällbar matarenhet.
Krossen kan transporteras med eller utan 1-däckssikten. Monteringen av denna är enkel tack vare snabbkoppling och att utmatarbandet sänks hydrauliskt. Inga andra lyftutrustningar behövs. Returbandet kan vridas hydrauliskt 180° och användas som utmatningsband. Tack vare smart design behöver returbandet inte monteras av vid transport. Det innebär mycket kort uppställningstid. Krossen kan vara i produktion inom ett par minuter efter avlastning från trailern. Transportvikten är 26 ton. Med påmonterad 1-däcks sikt är vikten 32 ton.

Återförsäljare för Atlas materialhanterare
Introduktionen av Atlas beprövade materialhanterare är ytterligare ett tillskott i sortimentet från och med 2012. Maskintillverkaren Atlas Maschinen GmbH är sedan länge välkänd i Sverige med flera olika produkter. I samarbete med Andersen Contractor AB önskar Atlas öka marknadsandelen för nya materialhanterare i landet.
”Genom samarbetet med Atlas är vi återförsäljare av deras moderna materialhanterare som håller en hög kvalitet rakt igenom.
Som etablerad leverantör till skrot- och återvinningsindustrin känner vi dessutom marknaden väl.” säger Svend M. Andersen. ”Till såväl befintliga som nya kunder kan vi därmed presentera en riktig topprodukt, som vi under våren erbjuder till introduktionspris. Vi kommer att ha maskiner i lager för visning och snabb leverans.”
Atlas materialhanterare är optimerade för hantering. Maskinerna är effektiva, pålitliga och förarvänliga. De finns i sex olika modeller från 19 till 57 ton och kan utrustas med alla former av lastnings- och hanteringsverktyg. De mångsidiga maskinerna är utmärkta för all slags sortering och skrothantering, lastning och lossning i hamnar med mera.

Smart och kostnadseffektiv lösning för materialhantering
Andersen Contractor har också introducerat mobila matarbanden Anaconda. Det senaste nytillskottet är bandmataren FTR som är en bandburen maskin med hög kapacitet, på upp till 700 ton per timme. Den är utrustad med siktgaller i ett eller två däck och är idealisk för material som sand, grus, flis med mera. FTR är smidig och användbar i en maskinkedja eller på egen hand, för lastning direkt i container eller båt med mera. Företaget Anaconda är en av de ledande inom transportband och sorteringsverk för gruvor, grustag och återvinningsindustrin.
Bandmataren FTR finns i två modeller med antingen 10 eller 15 meters utmatarband och en maximal utmatningshöjd på hela 6,9 meter. Utmatarbandets bredd är 1050 mm. Maskinen är utrustad med bandmatare som har variabel hastighet. Matartratten rymmer 6 m3 eller 9 m3. Den har en hydrauliskt fällbar huvudsektion och hydrauliska stödben.
Uppställningstiden är 20 minuter. Den fälls ihop för transport utan isärtagning och får plats i en 40 fots sjöcontainer, precis som alla Anacondas produkter. Bandmataren kan utrustas med fjärrbetjäning, vibrerande siktgaller samt dubbla drivmotorer för matare och utmatningsband.

Snabba byten med MK-seriens kombisaxar
På verktygssidan är Andersen Contractor sedan länge återförsäljare av Trevi Bennes sortiment av verktyg för rivning, återvinning och skrothantering. Man säljer även tillverkaren Indecos breda sortiment av hydraulhammare samt skrotgripar från Rozzi.  Under förra året introducerade man Trevi Bennes serie av kombinationsverktyg kallad MK. “Det unika med MK-serien är att kunderna kan välja det mest moderna demoleringsverktyget”, säger Thomas Hind, teknisk säljare på Andersen Contractor AB.
Med multiverktyg menas att en entreprenör kan kombinera flera olika typer av käftar i en och samma saxkropp. I början var det relativt komplicerat att byta mellan olika käftar men idag erbjuder flera tillverkare smarta och flexibla system där byten kan göras på kort tid.
Målet med den nya MK-serien har varit att skapa ett mångsidigt och effektivt verktyg som passar många olika applikationer och dessutom möjliggör snabba byten av käftar. Den innovativa och avgörande nyheten är ett nytt effektivt hydrauliskt snabbkopplingssystem för snabba och enkla käftbyten. “Detta gör MK-serien till det mest moderna demoleringsverktyget, som vi nu erbjuder till rivnings- och återvinningsentreprenörer”, fortsätter Thomas Hind.
Trevi Bennes nya MK-serie består av fem modeller för bärare mellan 9 och 60 ton. De kan förse med, i dagsläget, fem olika käftar. Det finns en kombikäft som är en kombinerad betongsax och stålklipp med stålskär. Den är utmärkt som betongsax och klarar även av tungt armerade betongkonstruktioner. Sedan finns en Swiss-käft som krossar betong och har dubbla stålskär som samtidigt klipper av armeringsjärnen. Därmed undviks härvor av armering. Dessutom finns det mer traditionella käftar som pulveriserare, stålsax och en nibbler.
Ett stort argument för att använda Trevi Bennes nya MK-serie är även priset. “Genom att köpa ett MK kombiverktyg med exempelvis tre olika käftar kan man spara en halv miljon i förhållande till tre separata verktyg. Härtill kommer även besparingen för separata snabbkopplingssystem till dessa tre verktyg, som kan uppgå till flera hundratusen kronor”, säger Thomas Hind. “Kort sagt får kunden tre fullvärdiga hydrauliska verktyg men betalar bara för två. Eller varför inte välja alla fem käftarna och betala för tre”, tillägger han.

Ny krosskopa med magnetutrustning
Andersen Contractor AB presenterar en uppdaterad version av krosskopan BMe från tillverkaren Trevi Benne. Med magnetutrustning för smidig krossning av rivningsmassor, asfalt och betong med mera direkt på platsen, med samtidig sortering av armeringsjärn. Den är utformad som en grävskopa vilket gör den effektiv och enkel att arbeta med. Skopa, käft och krossplatta är tillverkade i slitstark Hardox 400 för bästa hållbarhet. Den är också utrustad med centralsmörjning. BMe krosskopa finns i 3 modeller med kapacitet på mellan 9 – 40 m3 per timme, beroende på materialstorlek. Skopvolym mellan 0,5 – 0,9 m3. Vikt 1500 – 4000 kg. För bärarmaskin på 12 – 45 ton. Slutfraktionen är inställbar mellan 20 – 120 mm.

Nyutvecklade träklyvar och träklippar från Trevi Benne
Andersen Contractor presenterar även två nya grävmaskinmonterade verktyg för timmerhantering och avverkning, produkter som man inte förknippas med rivning dock. WS träklyv är ett verktyg som snabbt reducerar avverkat stamvirke för att skynda på torkning samt underlätta vidare hantering och transport. Den har kontinuerlig 360° rotation för att underlätta arbetet. Klorna är utformade för att snabbt och enkelt klyva träet utan bekymmer. Finns i 4 modeller från 400 till 1500 kg. För grävmaskiner på 5 – 30 ton. Klyvkraft 9 – 28 ton vid 250 bar. Öppning 600 – 1900 mm.
WT träklipp används till att avverka och beskära träd. Den har en smart konstruktion med två armar som griper om och en tredje som klipper av stammar och grenar. Den mittersta griparmen möjliggör flera klipp i samma arbetscykel, vilket ökar effektiviteten. Mångsidig och användbar för avverkning även på svåråtkomliga platser såsom slutningar. Kontinuerlig 360° rotation. Finns i 4 modeller från 200 till 1700 kg. För grävmaskiner på 5 – 30 ton. Klipper stammar med en maxdiameter från 220 – 500 mm.

Kompetent utrustning för skrothantering
En viktig del i företagets sortiment för skrotbearbetning är Bonfigiolis skrotsaxar som klipper skrymmande skrot samt hammarkvarnar som effektivt sönderdelar även de tuffaste metalltyper. Från Bano kommer kvarnar med siktning i ett steg, samt kompletta anläggningar för skrot, kablar och fast avfall. De andra varumärkena som erbjuds för uppgifter inom skrotbranschen har vi redan nämnt vilka är Atlas materialhanterare, skrotsaxar från Trevi Benne och sorteringsgripar från Rozzi. Andersen Contractors satsning på skrotsektorn har utvecklats till dagens kompletta och mycket potenta sortiment.

Avfallskrossar som sönderdelar allt
Viktigt att nämna i sammanhanget är också företagets sortiment av innovativa avfall- och biomassakrossar. De är utrustade med ett patenterat tvåvalssystem som sönderdelar det som en envalsmaskin inte klarar. Förutom sådant som industriavfall och trä kan de stoltsera med att effektivt klara av även svårare material som madrasser, sängar, aluminium och annat lätt skrot. Avfallskrossarna kommer från tillverkaren Arjes och förenar en hög kapacitet med låg bränsleförbrukning och en god pålitlighet.

Separering och sortering med vindsikt och metallseparator
En annan växande produktsektor för Andersen Contractor är maskiner för sorteringen av blandmaterial, från exempelvis rivningsarbeten. Sortering av blandmaterial har länge varit en huvudvärk för rivningsentreprenören som omständig och ineffektiv. Det gäller särskilt då det ofta måste utföras för hand. Samtidigt har stadigt ökande kvalitets- och miljökrav ökat pressen på återvinningsindustrin. För att få ett värde i materialet måste orena material ofta delas upp i rena fraktioner. Nu finns det äntligen effektiva lösningar på det här problemet. Med hjälp av en vindsikt eller en metallseparator blir sorteringsprocessen av blandmaterial nämligen både kostnads- och energieffektiv. Det spar mycket tid och ökar lönsamheten samtidigt som miljöbelastningen minskar. Tillverkaren heter CityEquip.

Andersen satsar på rentalbranschen
En annan intressant nyhet från Andersen är att man nu ger sig in i rentalbranschen på allvar under namnet Andersen Rental. Det här är ett beslut som växt fram successivt i takt med att alternativet att hyra blivit allt vanligare.
“Tidigare var det inte så vanligt att entreprenören hyrde demoleringsverktyg eller krossar. Men idag är det annorlunda Det finns ett ökande intresse från branschen att hyra utrustning för rivning, hantering och återvinning. Det gäller både för enstaka jobb som för längre tidsperioder”, säger Svend Andersen.
”Ett bra exempel på en produkt som är intressant för entreprenören att hyra är vattenkanoner för dammbekämpning. Vi kommer även att hyra ut demoleringsverktyg, hydraulhammare, skrot- och sortergripar samt materialhanterare och krossar.”
Genom att hyra kan entreprenören alltid arbeta med den senaste och mest effektiva utrustningen för varje jobb. Det ger dessutom möjlighet att utöka sin verksamhet på nya områden. Det enda entreprenören behöver tänka på är att använda de hyrda maskinerna på bästa sätt.

Andersen på Maskinexpo och DEMCON
Nyheter och befintliga produkterna kommer Andersen Contractor att visa upp på två viktiga branschmässor under året. Den första mässan är MASKINEXPO som arrangeras på det nya mässområdet STOXA norr om Arlanda. Mässan äger rum den 24 till 26 maj och Andersen Contractor AB återfinns i monterarna 1339 och 1341. Den 6 till 7 september ställer man ut på demolerings- och återvinningsmässan DEMCON 2012 som hålls på InfraCity i Upplands Väsby. Andersen Contractor hittar du både i inomhusmontern nr 51 och i utomhusmontern U01.
www.andersen-contractor.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×