2020 års Vattenbilningsspecial

Publicerad 7/4, 2020 kl. 16:01

I årets temareportage om vattenbilning presenterar vi några av de mest betydelsefulla och framgångsrika vattenbilningsentreprenörerna i Sverige. De har många järn i elden och 2020 verkar fortsätta vara ett starkt år i branschen.

Waterjet Entreprenad i Stockholm AB är en välrenommerad, svensk marknadsledare inom vattenbilning och industrisanering. Företaget grundades av Tomas Åberg och har funnits i sin nuvarande form sedan 2014. 

Idag har man 12 heltidsanställda och mellan åtta och tio inhyrda. Omsättningen låg på 32 miljoner kronor 2019.

Verksamheten fokuserar på reparationer och underhåll av betongbaserad infrastruktur som broar, parkeringshus och vattenkraftanläggningar med vattenbilning. 

“För det använder vi vattenbilningsrobotar från Aquajet och Conjet. Och vi väntar nu på leverans av ett nytt gejdersystem och Aquajet-robot”, berättar André Jansson som är arbetschef.

Ett stort projekt under 2019 har varit vattenbilning av Getingmidjan, järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholms södra. 

“Och nu under 2020 utför vi vattenbilning på Nordeeälvbron i Kungälv. Där har vi  byggt en egen vattenbilningsmaskin/vagn som samlar upp både massor och vatten, som vi har utvecklats tillsammans med vår kund, Implenia i Göteborg, med ett väldigt lyckat resultat”, berättar André.

I övrigt ser året starkt ut med en bättre orderingång, enlig André.

 

Nordisk Vattenbilning AB

Nordisk Vattenbilning AB i Stockholm är idag ett etablerat företag inom betongavverkning. De 13 medarbetarna har alla djupgående specialistkunskaper inom vattenbilning och kan utföra uppdrag över hela Sverige. 2019 omsatte Nordisk Vattenbilning runt 35 miljoner kronor.

Det är alltså ett renodlat vattenbilningsföretag, som grundades av Jonas Bernin 2013. Han är idag VD och försäljningschef i firman. 

Nordisk Vattenbilning använder idag uteslutande robotar och handlansar från Aquajet. ”Och vi har också precis uppgraderat till det nya vattenfiltreringssystemet EcoClear 2.0”, berättar Tobias Thaleman, som är projektchef.

Företaget fokuserar alltid på att erbjuda specialanpassade och kostnadseffektiva lösningar för varje individuellt uppdrag. Det kan handla om vägar, broar och påfartsramper, kajer och betongbryggor, p-hus, trappor, pelare och golvytor, tunnlar, gruvor och schakt.

Dessutom tar man fram specialanpassade maskiner när uppdraget kräver det.

“För att nämna några särskilda uppdrag så har vi precis avslutat vårt arbete att vattenbila i trapphus och hisschakt genom alla våningsplan i Sergelhuset mitt i Stockholm. Och vi  har just påbörjat renoveringen av Kvarnengaraget i Uppsala, som ska pågå tills november”, säger Tobias. 

 

Svensk Vattenbilningteknik AB

Svensk Vattenbilningteknik AB finns i Vetlanda och startades redan 1986 av bröderna Carl Gustaf, Per Åke och Jan Ola Andersson. Man har alltså lång erfarenhet av vattenbilning.

“Vi håller endast på med så kallad robotbilning med Aquajets maskiner i hamnanläggningar och kajer, kärnkraftverk, vattenkraftverk, väg- och järnvägsbroar och betongpelare”, berättar Carl Gustaf.

“Våra uppdrag är oftast komplicerade och på svåråtkomliga ställen vilket kräver stor kompetens och specialanpassad, modern utrustning”.

Om firman använder Aquajets robotar som basmaskiner så har man också mycket egna kunskaper att anpassa dem med egentillverkade anordningar i den egna verkstaden för specialjobb.

Svensk Vattenbilningsteknik har sina största och återkommande kunder framför allt på västkusten: Göteborgs hamn, Ringhals och Preem-raffenaderiet i Lysekil.

2019 omsatte företaget cirka 18 miljoner kronor. 

“Vi får mycket förfrågningar nu, men räknar väl med att 2020 blir ungefär lika starkt som förra året”, säger Carl Gustaf. 

 

BVA Group AB

BVA Group AB finns i Bromma och Karlstad och startade 2013 av Kjell Robsahm, Tobias Thil och Andreas Nordström. Det är idag ett av Nordens största företag inom vattenbilning.

Idag har företaget 15 anställda och erbjuder alla sorters vattenbilningsjobb. Allt från att laga små betongskador till att renovera och reparera p-hus, kajer, broar och kraftverk. 2019 omsatte BVA Group cirka 80 miljoner kronor.

“Olika arbetsuppgifter idag är till exempel fog samt kantbalksbyten, framförallt på Essingeleden och även en del i Karlstadområdet, samt undervattensbilning i Norvik där Stockholms hamnar bygger ny containerterminal”, berättar Andreas Nordström.

“Dessutom jobbar vi på Älvsborgsbron i Göteborg med skarvar på brobaneplatta. Och tre till sex olika garagerenoveringar pågår hela tiden”.

Företaget använder robotar från både Aquajet och Conjet samt högtryckspumpar från Hammelmann. Och under 2019-20 har man investerat i två nya handlansutrustningar.

“Vi ser väl en stabil konjunktur i vår bransch och har för varje år ökat vår omsättning en aning”, säger Andreas Nordström.

 

Sand & Vattenbläst AB

SVB - Sand & Vattenbläst AB - finns i Tyringe i centrala Skåne. Företaget etablerades i sin nuvarande form 2005 och finns representerade i hela Skandinavien och Baltikum. 

SVB är ett familjeägt företag som startade som ett blästrings- och måleriföretag. Men man har under årens lopp utvecklats till att bli en ledande miljöservicepartner för industri- och byggbranschen. 

Bland annat erbjuder man idag selektiv vattenbilning och vattenrening där 38 personer i företaget arbetar med detta. Omsättningen låg 2019 på cirka 67 miljoner kronor.

“Under 2019 har vi jobbat mycket med flera vattenbilningsuppdrag inom förbränningsindustrin samt en hel del vattenbilning i P-hus i Göteborg och Malmö”, berättar Jörgen Persson, VD för SVB. ”I år har vi mycket specialprojekt inom förbränningsindustrin”. 

Omsättningen låg förra året på cirka 67 miljoner kronor.  

SVB använder sig av Aquajets vattebilningsrobotar och pumpar från Hammelman. 

“Vi har nyligen köpt Aqua Jet Ergo System  och nya Aqua Cutter-robotar  och konjunkturen för oss  i år ser god ut”, säger Jörgen Persson.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×