Norrmalmstorgsdramat 23 augusti 1973

Publicerad 3/5, 2018 kl. 09:37

Betonghåltagningstekniken har under åren haft betydelsen även i riktigt stora sammanhang. En som minns och kan berätta är Lasse Eriksson som på sin tid grundade och drev Södertälje Borrteknik. I två artiklar delar han med sig av sina minnen. Först ut i detta nummer är Norrmalmstorgsdramat.

Lasse Eriksson minns: Allt började med att Jan-Erik Olsson kom in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg beväpnad med en K-pist och begärde pengar i kassan. Personalen tillkallade polis, varvid Olsson tog fyra personer som gisslan och gömde sig i bankvalvet i källaren. Jan-Erik Olsson begärde efter en stund att Clark Olofsson skulle tillkallas, vilket också skedde. Tillsammans höll de sedan gisslan fångna under flera dygn.

Polisledningen funderade på hur man skulle kunna kommunicera med förövarna och gisslan i valvet samt även se till att det fick näring. Företaget Hålmetoder med dess ägare Bror Österman tillkallades för att möjligen kunna borra ett hål ner till bankvalvet. Bror åkte tillsammans med Sören Norgren, som sedan borrade med en Atlas-maskin av modellen BK-10, 3-fas maskin med en 309 mm borrkrona. Borrkronan hade tillverkats av Dimas i Jönköping. Borrningen gick bra, men när man hade kommit igenom sköt dock Olsson sönder kronan med ett skott. Man lyckades dock ta upp den och skulle täcka hålet med en plexiglasskiva, varvid polismannen som gjorde jobbet fick en skottskada i handen av ytterligare skott från Olsson (Borrkronan finns bevarad på polismuséet på Kungsholmen).

Jag hade under denna tid ett jobb på nya Polishuset på Kungsholmen med betongarbeten. Polishuset byggdes under denna tid. Stabilator, som jag jobbade hos då, hade just börjat med håltagning och vi hade en hel del borrning på det stora bygget. Martin Lejdwik, som då var ansvarig för borrningen, fick telefonsamtal från polisen om att hjälpa till med eventuell borrning på Norrmalmstorg. Han tog alla maskiner som fanns i företaget, samt lastade en bil full av borrkronor och gav sig iväg till brottsplatsen, där Hålmetoder redan var igång med borrningen.

Stabilators maskiner kom alltså inte till användning. Men vi på arbetsplatsen vid det nya polishuset blev utan borrmaskiner under några dagar vilket inte var något vidare eftersom vi var försenade med borrningen redan tidigare.

I samband med dramat kom Österman och min chef Stig Wallentén i kontakt med varandra. Detta resulterade i att Stabilator köpte aktierna i Hålmetoder på hösten 1973, och jag fick ta hand om Hålmetoder, som då hade åtta håltagare och en stor kundkrets.

Nåväl, man fick så småningom ut både Olsson och Olofsson från banken och båda blev åtalade. Olsson fick 10 års fängelse, kom sedan ut och skötte sig bra, emigrerade till Thailand några år senare.

Olofsson blev frikänd. Det sägs dock att han troligen lyckades prångla ut en hel del kontanter genom att stoppa buntvis med pengar från bankvalvet i kuvert som han lade i bankens utkorg för post utan att man kom på knepet. Detta berättande Olofsson vid en TV-intervju 2003. Alla vet ju sedan utvecklingen för Clark Olofsson.

I nästa utgåva av PD berättar Lasse om Albydramat. 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×